Werkloze fotostudent krijgt schoolgeld terug

Alle studenten die vanaf september beginnen met de particuliere foto-opleiding aan de Fotoacademie, kunnen hun collegegeld terugvorderen als zij twee jaar na hun afstuderen geen werk als fotograaf hebben kunnen vinden. Dat maakte de Fotoacademie gisteren bekend.

Voorwaarde is dat de afgestudeerde in de twee jaar na het afronden van de opleiding minimaal 24 uur per week bezig moet zijn geweest met het opzetten van een praktijk als zelfstandig fotograaf. Ook moet hij hebben deelgenomen aan het postacademische begeleidingstraject dat de Fotoacademie aanbiedt. Alleen dan maakt de afgestudeerde aanspraak op een vergoeding van het collegegeld. Dat bedraagt in totaal tussen de 15.000 en 28.000 euro, afhankelijk van de afstudeerrichting en de keuze voor vol- of deeltijd.

De Fotoacademie wil zich onderscheiden van soortgelijke opleidingen, verklaart directeur Han Sieveking. „Al onze collega’s [van andere opleidingen] beweren dat hun studenten een baan zullen vinden als fotograaf.” Maar er is simpelweg niet genoeg werk voor zoveel fotografen, zegt hij.

De Fotoacademie beweert dat van de vijftig tot zestig fotografen die per jaar afstuderen, 93 tot 95 procent binnen twee jaar als fotograaf aan het werk kan. Per jaar worden er tweehonderd toegelaten. Naast Amsterdam, Rotterdam en Groningen zit de Fotoacademie nu ook in Nijmegen en Eindhoven. Dat zal volgens directeur Sieveking tot zestig extra toelatingen en 25 extra afgestudeerden leiden.

Of dat ook tot meer gebruik van de garantieregeling zal leiden? Sieveking: „Ik hoop van niet.”