Weer meer animo voor universiteit

Nederland, Utrecht, 18-8-2010. Foto Maarten Hartman. Introduktie Hogeschool en Universiteit.. Feest tijdens de Uithofdag.

Universiteiten krijgen ook dit jaar een massale toestroom van nieuwe studenten te verwerken. Het aantal aanmeldingen is dit jaar met 0,4 procent gestegen ten opzichte van 2009, toen zich bijna 12 procent meer studenten aanmeldde dan het jaar daarvoor.

Dat heeft universiteitenvereniging VSNU bekendgemaakt. De prognose is dat de universiteiten 42.500 nieuwe studenten mogen verwelkomen. Pas na 1 oktober kan het aantal inschrijvingen definitief worden vastgesteld.

Vorig jaar kwamen universiteiten in de problemen door de grote aanwas. Zo raakten op de Universiteit van Amsterdam (UvA) de collegezalen overvol. De UvA heeft dit jaar per saldo tien extra collegezalen tot haar beschikking, zegt een woordvoerder. Ook zijn er extra docenten aangenomen.

De VSNU zag vorig jaar de economische crisis als oorzaak van de grote aanwas. Volgens onderzoeksbureau Research voor Beleid was persoonlijke ontwikkeling de belangrijkste motivatie om (weer) te gaan studeren.

Op Belgische universiteiten daalt het aantal eerstejaarsstudenten juist, meldde De Standaard gisteren. Zo ligt het aantal inschrijvingen op de Universiteit Gent voorlopig 10 procent lager dan vorig jaar. De UGent kende vorig jaar net als de Nederlandse universiteiten een „uitzonderlijk piekjaar”, zegt een universiteitswoordvoerder in de Vlaamse krant.

Britse studenten moeten vechten om een plaats. Vorige week bleek uit een enquête dat Britse universiteiten minder studenten zullen toelaten. Volgens staatssecretaris Willetts (Hoger Onderwijs) kunnen ook excellente scholieren een plaats bij een studie mislopen.