Wanhoop neemt toe

Displaced flood survivors take refuge in a schools in Sukkar, Pakistan on Tuesday, Aug. 17, 2010. Many of about 20 million people affected by flooding in Pakistan have yet to receive any assistance despite a growing international relief effort, the U.N. said. (AP Photo/Shakil Adil) AP

Een hoop leed. Maar voor wie beter kijkt, veertien, of misschien wel vijftien mensen.

Nog maar een fractie van de zes miljoen Pakistanen die onmiddellijk drinkwater en voedsel nodig hebben, heeft hulp gekregen. De VN hebben last van ‘donormoeheid’. Slechts eenderde van de benodigde 459 miljoen dollar (356 miljoen euro) voor de eerste noodhulp is binnen. De Verenigde Naties deden gisteren een dringend beroep op de internationale gemeenschap om meer geld te geven. Het arme buurland Afghanistan heeft één miljoen dollar, ruim 770.000 euro, toegezegd.

VN-hulpverleners melden de eerste gevallen van cholera. Ze waarschuwen dat 3,5 miljoen kinderen ernstig ziek kunnen worden door insecten en vervuild water.

Bijna drie weken geleden begonnen de overstromingen, waardoor ruim 1.600 mensen zijn omgekomen. Meer dan 14 miljoen mensen zijn getroffen door de ramp, circa twee miljoen mensen zijn dakloos geworden. Mogelijk treedt de rivier de Indus weer buiten haar oevers. Als het de boeren niet lukt om te zaaien voor de winteroogst begin volgende maand, dan wordt een langdurig voedseltekort verwacht.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie wil dat er een internationale donorconferentie komt om hulp te bieden aan Pakistan. De samenwerkende hulporganisaties (SHO) in Nederland denken nog na over een eventuele tv-uitzending, maar wachten op beelden uit de getroffen gebieden. (AP, Reuters)