VS mogen bases in Colombia niet gebruiken

De aanwezigheid van Amerikaanse strijdkrachten op zeven militaire bases in Colombia is in strijd met de Colombiaanse grondwet. De militaire samenwerking moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Congres. Dat heeft het Constitutionele Hof van Colombia gisteren bepaald.

Vorig jaar kwam de Colombiaanse oud-president Álvaro Uribe met de Verenigde Staten overeen dat Amerikaanse militairen de zeven bases mogen gebruiken om hun belangen in de regio te dienen. Buurland Ecuador had de VS geweigerd nog langer gebruik te mogen maken van hun basis in Manta. De VS hebben Colombia sinds 2000 ruim zeven miljard dollar (5,4 miljard euro) gegeven voor de strijd tegen de drugshandel.

Volgens het Constitutionele Hof geldt de overeenkomst als een internationaal verdrag dat door het Congres moet worden goedgekeurd. Anders dan de regering-Uribe stelde, is het verdrag meer dan een uitbreiding van bestaande verdragen en behelst het nieuwe verplichtingen, aldus rechter Mauricio Gonzales.

Het verdrag geldt voor een periode van tien jaar. De Amerikaanse aanwezigheid in Colombia is op een maximum van 800 militairen en 600 contractanten gesteld.

De militaire samenwerking heeft tot spanningen geleid in de Zuid-Amerikaanse regio. Venezuela heeft Colombia herhaaldelijk beschuldigd van het plannen van een invasie met behulp van de Amerikanen. Ecuador zegt dat Amerika Colombia inlichtingen gaf voor een bombardement in 2008 over de Ecuadoriaanse grens, waarbij de FARC-leider Raúl Reyes omkwam. Brazilië en Bolivia menen dat het verdrag de machtsverhoudingen in de regio heeft verstoord.

De huidige Colombiaanse president Juan Manuel Santos, die ten tijde van de overeenkomst in 2009 minister van Defensie was, heeft de samenwerking verdedigd als ondersteuning in de strijd tegen drugs en terrorisme.

De uitspraak van het hof heeft voorlopig geen gevolgen voor de militaire aanwezigheid van de VS in Colombia. De militairen kunnen tot de stemming in het Congres uitwijken naar andere bases in Colombia, die onder eerdere verdragen vallen. In het Congres kan Santos rekenen op een meerderheid. (AP, BBC)