Vrees van Jol ongegrond

Ajax verzuimt in Oekraïne tien spelers van Dinamo Kiev te verslaan: 1-1.

Maar de club heeft zeker perspectief voor de eindfase van de Champions League.

AFC Ajax's Luis Suarez, right, competes for the ball with FC Dynamo Kiev's Taras Mikhalik during their Champions League playoff round soccer match in Kiev, Ukraine, Tuesday, Aug. 17, 2010. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

Voorafgaand aan de loting van de laatste voorronden van de Champions League hoopte Ajax-trainer Martin Jol vooral niet gekoppeld te worden aan Dinamo Kiev. En juist die ploeg werd de tegenstander. De angst van Jol bleek gisteravond in elk geval ongegrond. Ajax hield Kiev in de hoofdstad van Oekraïne op een gelijkspel (1-1), terwijl het eigenlijk had moeten winnen, maar de ploeg heeft een redelijk perspectief voor de return van volgende week woensdag.

Dinamo Kiev speelde het laatste half uur van de wedstrijd met tien man omdat Denis Garmash met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd. Na een overtreding voor rust op Luis Suarez, die hem een reprimande opleverde van Andrej Sjevtsjenko, haalde hij halverwege de tweede helft Jan Vertonghen onderuit. Uit de vrije trap die daar op volgde, kopte de Belg de bal achterwaarts in het net voor Ajax. Maar de voorsprong was niet van lange duur. Tien minuten later glipte Oleh Gusev bij een lange bal door de defensie van Ajax en maakte simpel 1-1.

De gedachte van Jol vooraf was begrijpelijk, want Kiev is de kampioen van het kwalificatietoernooi. Van de negentien dubbele ontmoetingen, plaatste Dinamo zich liefst achttien keer. Het miste de laatste dertien jaar slechts eenmaal het hoofdtoernooi van de lucratieve competitie. Ajax werd in 2006 en 2007 uitgeschakeld door FC Kopenhagen en Slavia Praag in de laatste voorronde.

Het was door zijn schorsing in de Nederlandse competitie voor het eerst dat Suarez, de aanvoerder van Ajax, samen speelde met aanwinst Mounir El Hamdaoui, gekocht van AZ. Ze worden al geafficheerd als een koningskoppel. Het lag voor de hand dat beiden als een duo in de spits zouden functioneren in een 4-4-2-systeem. Maar Jol stemt zijn strijdwijze niet af op het beschikbare materiaal. Beiden moeten zich schikken in de huisstijl van Ajax met drie spitsen. Waarbij Suarez vanaf rechts natuurlijk wel veel vrijheid heeft om El Hamdaoui op te zoeken in het centrum.

Daar bleken beide spelers elkaar in Kiev al redelijk goed te vinden. Ze forceerden in de eerste helft meteen drie kansen waaruit doelpunten hadden kunnen ontstaan. Eerst was er het passje van El Hamdaoui op de Uruguayaan in het strafschopgebied, waarbij de bal rakelings voorlangs ging. Even later gaf Suarez voor op de ‘Magiër van Kralingen’, zoals zijn bijnaam luidt, die te mooi wilde scoren. Bij de volgende kans probeerde Suarez het alleen, terwijl El Hamdaoui er beter voor stond. De 17-jarige doelman Maxim Koval, die zich dapper en goed van zijn taak kweet, bracht redding voor Dinamo.

Suarez en El Hamdaoui zijn beiden creatief aan de bal, snel, technisch, scoren vaak maar hebben ook het typisch egoïstische karaktertrekje van een centrumspits. Ze zullen dan ook oog voor elkaar moeten krijgen om uit te groeien tot een koningskoppel dat in staat moet zijn om bij Ajax vijftig competitiedoelpunten te maken. En daarbij blijft het de vraag hoe El Hamdaoui omgaat met de ramadan, een lastige dit jaar, omdat het nu in een periode is dat de zon laat ondergaat. En er dus pas na die tijd gegeten en gedronken mag worden.

Dinamo Kiev beschikte gisteravond over slechts één spits, wel een met een grote reputatie: Sjevtsjenko. De tweede puntspeler, Artem Milevski, bleef aan de kant. Trainer Valeri Gazzajev had voor een 4-2-3-1 opstelling gekozen met veel positiewisselingen op het middenveld. Net als vroeger, onder de befaamde coach Valeri Lobanovski, bleek de ploeg met grote snelheid te kunnen omschakelen van verdediging naar aanval. Ajax had daar in het begin van de wedstrijd zichtbaar moeite mee. Vertonghen werd in het centrum van de verdediging geassisteerd door Oleguer die vanwege zijn routine verrassend de voorkeur had gekregen boven Toby Alderweireld. De Spanjaard had moeite met de snelheid van de Kiev-spelers, maar onderschepte veel ballen. Sjevtsjenko liet zich vorige week in het uurtje tegen Nederland B weinig zien. De voormalige vedette van AC Milan voetbalde gisteravond opnieuw tamelijk opvallend tot hij een kwartier voor tijd werd gewisseld.