Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Komend weekeinde is het precies een jaar geleden dat op het strand van Hoek van Holland een menigte relschoppers zich tegen de politie keerde. In politiekringen bestaan nog steeds zorgen over de veiligheid bij grootschalige evenementen. Een gesprek met twee politiebonden over de lessen van Hoek van Holland en met de agenten die de rellen meemaakten.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Een terugblik op de zaak-Dutroux. De verontwaardiging over de blunders in het onderzoek naar de Waalse kindermoordenaar leidde tot de grootste demonstratie in de geschiedenis van België: de Witte Mars in 1996. Alles zou veranderen bij politie en justitie. Wat is daarvan terechtgekomen? Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Reportage over medische fouten door artsen en hoe ingewikkeld het is om die juridisch te bewijzen. Verder aandacht voor het overlijden van prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme, de voormalige echtgenoot van Irene van Lippe-Biesterfeld. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Tante in Marokko. Programma over Nederlandse Marokkanen. Op vakantie in Marokko vertellen zij Lamia Abbassi en Maxim Hartman over de reis, hun familie en de verschillen tussen Nederland en Marokko. Ned.2, 20.50-21.15u.

Spraakmakende zaken. Paul Rosenmöller praat met een gast over een brandende kwestie uit het recente verleden. Vanavond met Aad Meijboom, voormalig korpschef van Rotterdam. Hij nam na de strandrellen vorig jaar ontslag. Meijboom vertelt hoe hij het afgelopen jaar heeft ervaren en hoe hij denkt over de veranderende rol van de politie, nu oom agent verworden zou zijn tot kop van jut van maatschappelijk ongerief, de politie geen gezag meer heeft en de ontspoorde samenleving weer op de rails moet worden gezet.Ned.2, 21.15-22.00u.

documentaire

This World: Surviving Haïti. In deze documentaire worden zes maanden lang vier mensen gevolgd die na de aardbeving in Haïti levend van onder het puin gered werden: een driejarig kind, een muzikant, een student en een familie met een dochtertje dat pas na negen dagen gered werd. Allen maken zware tijden door, maar er zijn momenten van hoop.BBC 2, 20.00-21.00u.

Amerikas Alptraum. John O’Neill was adjunct-directeur van de FBI en expert in terrorismebestrijding, gespecialiseerd in Al-Qaeda en Osama bin Laden. Hij zou zijn meerderen vóór september 2001 hebben gewaarschuwd dat er een aanslag in New York werd voorbereid. Gefrustreerd door tegenwerking en een lastercampagne door collega’s nam hij in augustus 2001 ontslag om hoofd beveiliging van het World Trade Center te worden. Drie weken later kwam hij bij de aanslag om het leven. Arte, 20.15-21.40u.

Nanking 1937, eine Stadt wird vergewaltigt. Documentaire van Serge Viallet, die meerdere films over de oorlog in Azië gemaakt heeft. Deze gaat over de wreedheden die het Japanse leger beging na de verovering van de Chinese stad Nanking in 1937. Nog weken na de val van de stad gingen de soldaten door met brandstichten, verkrachten en vermoorden. Honderdduizenden inwoners kwamen om. Deze film zoekt antwoord op de vraag wat de Japanners destijds bezield heeft. Een aantal van hen wordt daarnaar gevraagd.Arte, 21.40-22.35u.

The Normans: Normans of the South. Laatste deel van serie over de invloed van de Noormannen op onze cultuur. Professor Robert Bartlett onderzoekt vandaag hun rol in Zuid-Europa en het Midden-Oosten. In de elfde eeuw heersten de Noormannen over Sicilië en het zuiden van Italië. Christenen en moslims leefden in betrekkelijke harmonie samen, het gebied werd een centrum van kunst en wetenschap. Daaraan kwam in 1095 een eind toen de Noormannen gehoor gaven aan de oproep van de paus om een ‘heilige oorlog’ te beginnen. De bloedige belegering en verovering van Jeruzalem dreef een wig tussen christendom en islam die tot heden voortduurt.BBC 2, 22.00-23.00u.

amusement

In therapie. Therapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig) wordt op woensdag altijd bezocht doorF 16-piloot Aron (Dragan Bakema). Ned.2, 22.40-23.15u.

Classic albums. Iron Maiden: Number of The Beast. Documentaire over het maken van een van de meest invloedrijke platen uit de heavy metal.Canvas, 23.10-0.05u.

De vloer op. Improvisaties van bekende acteurs. In aflevering 6 van dit seizoen: Stefan de Walle, Gijs Scholten van Aschat, Eva Van der Gucht, Guy Clemens, Saskia Temmink, Katja Herbers en Leopold Witte. Zij spelen vier scènes. ‘De uitdaging’: Gijs en Stefan hebben samen een eigen zaak. Stefan wordt door de concurrent gevraagd om voor hen te komen werken. ‘Auditie’: Eva doet auditie voor een theaterstuk bij een blinde regisseur (Guy). ‘Niet geil’: vriendinnen Saskia en Katja zijn allebei getrouwd met beroemde politici die zich hebben teruggetrokken om meer bij hun gezin te zijn. ‘Een miljoen’: Katja en Leopold gingen een jaar geleden uit elkaar wegens zijn gokverslaving. Na een jaar komt hij bij haar langs. Hij heeft een miljoen gewonnen. Ned.2, 23.15-23.40u.