Stew in de pub

De eerste tip van Colin Harmon, eigenaar van espressobar Third Floor Espresso, is: ga niet naar de wijk Temple Bar. Tenzij je zin hebt in duur bier en Amerikaanse toeristen. „De enige reden om er tóch naartoe te gaan is ijswinkel Murphy’s. De eigenaren van de zaak rijden regelmatig naar zee om daar zeewater te halen voor hun speciale zeezoutijs.” Wél leuk is de buurt rond Grafton Street, hier zitten veel koffiebarretjes en pubs, waaronder de Comedy Celar.

Hoewel Ierland volgens Harmon bekendstaat om zijn kazen, is het eerste waar de meeste mensen aan denken toch de pub. In de vele Ierse pubs is vooral irish stew erg populair, een stevige stoofschotel van rund- of lamsvlees, wortelen, uien en aardappel. Uiteraard vergezeld door het donkerbruine biertje Guinness. Wil je eens wat anders drinken? Ga dan naar L. Mulligan. „Ze hebben kleine bijzondere biertjes.” En 74 verschillende soorten Ierse whiskey. Ieren vinden het over het algemeen not done om voor 8 uur ’s avonds te gaan drinken, daarom gaan ze ook laat uit eten. Om de restaurants toch op tijd vol te krijgen, krijg je een flinke korting als je rond 6 uur komt. Dan kun je ook nog naar een voorstelling in een van de theaters. Ook Fallon & Byrn biedt zo’n pretheatermenu aan, je betaalt er ongeveer dertig euro voor drie gangen. Als je niet uit eten wilt, kun je ook terecht in de verdieping onder het restaurant. Hier zit een grote Food Hall waar je biologisch fruit, groente en verse vis koopt. Wil je daar een wijntje bij drinken? Ga dan nóg een verdieping lager de kelder in. Hier zit een wijnkelder waar je flessen wijn kunt drinken of ophalen voor thuis.

Third Floor Espresso, 54 Middle Abbey Street

Sheridans Cheesemongers, 11 South Anne Street, Dublin 2

Fallon & Byrne, 11- 17 Exchequer Street

L. Mulligan. Grocer, 18 Stonybatter