Sport kort

Franse voetbalbond schorst Anelka voor achttien interlands

PARIJS. De tuchtcommissie van de Franse voetbalbond heeft Nicolas Anelka voor liefst achttien interlands geschorst. Dat heeft de Franse voetbalbond gisteren bekendgemaakt. De straf werd uitgesproken naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens het WK voetbal. Anelka sprak tijdens de rust van een wedstrijd beledigende woorden naar bondscoach Raymond Domenech, waarna de spits naar huis werd gestuurd. Het besluit Anelka uit de selectie te verwijderen viel slecht bij zijn teamgenoten, die vervolgens weigerden te trainen. De andere spelers kregen ook straffen opgelegd. Aanvoerder Patrice Evra hoeft zich vijf wedstrijden niet te melden bij de nationale ploeg, terwijl Franck Ribéry (3 duels) en Jérémy Toulalan (1 duel) ook als medeschuldige werden aangewezen. (ANP)

Wielrenner Tuft wint proloog Eneco Tour

STEENWIJK. De Canadese wielrenner Svein Tuft heeft gisteren de proloog van de Eneco Tour gewonnen. In de individuele tijdrit over ruim 5 kilometer liet de 33-jarige Canadees van Garmin de Nederlander Jos van Emden vijf seconden achter zich. Lars Boom gaf één tel meer toe, net als zijn ploeggenoot Maarten Tjallingii. Van Emden, de Nederlands kampioen tijdrijden, kon leven met de tweede plaats. „Natuurlijk wil je altijd winnen. Maar het verschil was te groot. Ik heb nu niet het gevoel dat ik het ergens heb laten liggen”, aldus Van Emden. Vandaag rijdt het peloton de eerste etappe, van Steenwijk naar Rhenen. (ANP)

Renner Gesink neemt niet deel aan WK

NAALDWIJK. Wielrenner Robert Gesink doet niet mee mee aan de wereldkampioenschappen wielrennen in het Australische Geelong, eind september. Dat bevestigde bondscoach Leo van Vliet gisteren. Volgens Van Vliet past de WK voor Gesink niet „in het totaalplaatje” in de voorbereiding op andere wedstrijden dit jaar. Het afzeggen van Gesink is een aderlating voor de Nederlandse selectie. Gesink zelf is momenteel op vakantie in de Verenigde Staten. Begin september rijdt hij twee wedstrijden in Canada. Hij wil half oktober ook goed presteren in de Ronde van Lombardije. (ANP)

Coach Been en De Cler leggen ruzie bij

ROTTERDAM. Trainer Mario Been en verdediger Tim de Cler van Feyenoord hebben hun ruzie bijgelegd. De voetballer heeft zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen zondag in de rust tegen Excelsior en trainde gisteren alweer mee. Voor de thuiswedstrijd morgen tegen AA Gent in de voorronde van de Europa League is De Cler weer beschikbaar. (ANP)

Zwangere Hellebaut beëindigt seizoen

BRUSSEL. De Belgische atlete Tia Hellebaut heeft haar seizoen beëindigd. De olympisch kampioene hoogspringen is zwanger van haar tweede kind. Na haar gouden plak bij de Spelen in Peking raakte ze ook in verwachting en stopte ze als atlete. Dit jaar maakte ze haar rentree en deed mee aan de EK in Barcelona. (ANP)