'Sena is het contact met jonge muzikanten kwijt'

Sena loopt 35,5 miljoen euro aan auteursrechten mis, omdat facturen niet zijn geïnd. Maar hoe relevant is de organisatie überhaupt? Onder musici is er toenemende kritiek.

„Totaal gebruikersonvriendelijk”. Zo noemt Bram de Wijs, drummer van de band Only Seven Left, het online registratiesysteem van Sena, waar muzikanten zich kunnen aanmelden. Pim van de Werken, gitarist van de band Silence is Sexy, voert sinds een jaar een fel debat met Sena en Buma/Stemra. „Een club als Sena moet kunst in stand houden, maar ze gedragen zich als een commercieel bedrijf. Ik vind het raar dat de wet bepaalt dat Sena jouw rechten als muzikant vertegenwoordigt. Ik wil helemaal niet dat ZZP-ers moeten betalen om naar mijn muziek te kunnen luisteren”, zegt Van de Werken.

Sena zorgt ervoor dat uitvoerende muzikanten en producenten geld krijgen voor elke keer dat hun muziek wordt uitgezonden. De organisatie int auteursrechten door na te gaan hoe vaak nummers op radiozenders worden gedraaid. Bedrijven die het nummer in hun kantoren en kantines aan hebben staan, dienen voor dat radiogebruik een ‘billijke vergoeding’ te betalen. Er gelden verschillende bedragen, voor kantoren of horecaondernemingen.

Maar met name kleine ondernemingen weigeren te antwoorden op deze ‘betalingsvoorstellen’ van Sena. De belangenorganisatie ZZP Nederland waarschuwt op haar site zelfs voor de organisatie. „U heeft in uw kantoor, waar ook wel eens klanten komen of meerdere mensen werken, een radiootje staan. Eigenlijk gebruikt u deze nauwelijks. Voor de paar keren dat u de radio toch aanzet, dient u per jaar € 105,36 te betalen.”.

Controle bij afgesloten kantoren is lastig voor de Sena, waardoor het vaak jaren duurt voordat het geld van de bedrijven bij de muzikanten en producenten terecht komt. Sena zegt er altijd voor te zorgen dat de rechthebbenden hun geld krijgen, want „ons bestuur bestaat uit de belanghebbenden zelf, namelijk producenten en uitvoerende muzikanten”.

Maar juist die muzikanten hebben in toenemende mate kritiek op de werkwijze van Sena. Van de Werken noemt Sena een ‘logge club’ en hekelt de ouderwetse houding van de organisatie ten opzichte van het gebruik van internet. „Sena heeft geen inzicht in de huidige ontwikkelingen en is het contact met de nieuwe generatie muzikanten kwijt. Ik weet dat jonge muzikanten internet vooral als een podium beschouwen, ook als ze daar geen geld voor hun muziek krijgen. De meeste jonge muzikanten snappen helemaal niet wat Sena doet. Ze zijn opgegroeid met internet, waar alles gratis te krijgen is,” aldus Van de Werken.

    • Boukje Cnossen