Schaaklegende niet vader van Filippijnse

Bobby Fischer, het Amerikaanse schaakgenie dat in 2008 in IJsland overleed, is niet de vader van de negenjarige Jinky Young, de dochter van de Filippijnse vriendin Marilyn van Fischer. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek uitgevoerd in opdracht van de rechtbank van Reykjavik, die moet bepalen wie recht heeft op Fischers erfenis van circa twee miljoen dollar. De schaaklegende liet geen testament na.

Enige weken geleden werd weefsel van het stoffelijk overschot van Fischer genomen nadat zijn graf, in een gehucht op ongeveer zeventig kilometer van Reykjavik, was geopend. Jinky Young vloog vorig jaar naar IJsland om weefsel af te staan voor DNA-onderzoek. Dat Fischer niet haar vader is, is geen verrassing voor IJslandse vrienden van de voormalige wereldkampioen. „Hij heeft zich daar nooit op beroepen. Hij was gewoon erg gesteld op het meisje”, aldus Einar Einarsson, die tot Fischers overlijden, in januari 2008, contact met hem onderhield.

Behalve Jinky maken nog drie partijen aanspraak op een deel van Fischers erfenis: Miyoko Watai, de nu 64-jarige Japanse met wie Fischer in 2004 in een Japans detentiecentrum trouwde, twee zonen van Fischers zuster Joan in New York en de Amerikaanse belastingdienst die belastingen en een boete wil innen over de 3,65 miljoen dollar die Fischer won toen hij in 1992 zijn tegenstander Boris Spasski in Belgrado twintig jaar na de strijd om de wereldtitel in Reykjavik andermaal versloeg. Met zijn optreden in Belgrado overtrad Fischer de toenmalige Amerikaanse boycot tegen Servië.

Miyoko Watai, voorzitter van de Japanse schaakfederatie, overlegde vorig jaar een kopie van de trouwakte, alsmede een verklaring van de Japanse ambassade bij de rechtbank van Reykjavik. Haar claim op de erfenis werd vervolgens afgewezen. Of Watai daarin berust is niet bekend.

    • Jan Gerritsen