Ricco naar Nederlandse wielerploeg Vacansoleil

De Italiaan Riccardo Ricco gaat in 2011 in dienst van Vacansoleil rijden. Hilaire Van der Schueren, sportdirecteur van de Nederlandse wielerploeg, bevestigde gisteren de komst van de 26-jarige renner.

Met de definitieve handtekening is een einde gekomen aan de transfersoap rondom de Italiaan. Ricco kocht zich eerder dit jaar vrij bij de ploeg Ceramica Flaminia omdat hij zich weer in de grotere wedstrijden wil meten met de wereldtop. Eind vorige week tekende hij daarom naar eigen zeggen een contract bij Quickstep, maar daarmee was hij te voorbarig. Het is uiteindelijk toch Vacansoleil geworden.

De ploeg hoopt voor volgend seizoen op een ProTour-licentie en versterkte zich eerder met Belgisch kampioen Stijn Devolder. De bedoeling is dat de Italiaan, mits hij op tijd bij de UCI is ingeschreven, op 22 augustus in het Franse Plouay zijn eerste wedstrijd rijdt voor Vacansoleil.

„We zochten naar een klimmer pur sang als aanvulling op onze formatie”, zei teammanager Daan Luijkx. „We delen de ambitie en aanvalslust met de Italiaan. Als je ziet hoe hij dit jaar de Ronde van Oostenrijk wint na hard gevallen te zijn en hij met een bebloed gezicht over de streep komt, dan zie je wat voor een renner het is.”

Vanwege het verleden van de Italiaan voert Vacansoleil een zerotolerancebeleid. Tijdens de Ronde van Frankrijk in 2008 werd Ricco betrapt op het gebruik van verboden middelen. Hij werd voor 20 maanden geschorst. Sinds maart van dit jaar is hij weer actief in het peloton. Ricco is blij met de kans die Vacansoleil hem geeft. „Ik wil de harten van het publiek weer veroveren door aanvallend en eerlijk te koersen. Ik geloof best dat dit even duurt maar ik ben op de goede weg”, zei de Italiaan. „Ik zal het vertrouwen en imago niet beschamen en ga dit met mooie resultaten onderstrepen.”

Luijkx: „De afgelopen jaren wisten verschillende renners na een schorsing bij te dragen aan een schonere wielersport, hier moet Riccardo zich bijvoegen.” (ANP)