Refresco doet overname in Duitsland

Frisdrank- en sapproducent Refresco uit Dordrecht neemt voor een onbekend bedrag zijn Duitse branchegenoot Soft Drinks International (SDI) uit Erftstadt over. SDI produceert koolzuurhoudende frisdranken en water en vult daarmee de bestaande activiteiten van Refresco in Duitsland aan, waar het bedrijf tot nu toe voornamelijk vruchtensappen op de markt bracht. Met de integratie van SDI wordt Refresco „een van de drie grootste producenten van frisdranken en vruchtensappen in Duitsland”, zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Refresco is op overnamepad sinds het in maart van dit jaar een financiële injectie van 84 miljoen euro kreeg van investeringsmaatschappij 3i, die eerder ook al in het bedrijf investeerde. Directeur Hans Roelofs van Refresco zegt dat er nu inclusief leningen 200 miljoen euro beschikbaar is voor overnames. Het bedrijf beoogt zijn positie verstevigen in landen waarin het al actief is. Refresco zocht ruim een jaar naar kapitaal, omdat de IJslandse eigenaren door de geldcrisis in eigen land niet meer in het bedrijf konden investeren. Met de acquisitie van SDI lijken de overnameplannen van Refresco weer op gang te zijn gekomen.

Familiebedrijf SDI levert huismerkproducten voor bijna alle grote Duitse supermarktketens. Niet alleen Aquafiore mineraalwater en River Cola van Aldi komen ervandaan, ook Lidl, Netto, Rewe en Edeka betrekken er soortgelijke producten voor hun huismerkassortiment. Het bedrijf behaalde in 2009 een omzet van 140 miljoen euro. Refresco’s omzet kwam in dat jaar uit op 1,14 miljard euro.

Refresco ontstond tien jaar geleden uit een fusie tussen de voormalige Campina Melkunie-dochter Menken Beverages en het Duitse Krings Fruchtsaft. Door series van overnames in verschillende Europese landen groeide Refresco uit tot Europese marktleider in de productie van frisdranken en vruchtsappen voor huismerken.

De overname van SDI kan „binnen enkele maanden” zijn afgerond, nadat de Duitse mededingingsautoriteiten goedkeuring hebben gegeven.