Pindakaas en chocola

Reese's Peanut Butter Cups and Hershey chocolate bars are arranged in New York, U.S., on Thursday, Oct. 18, 2007. D.E. Shaw has boosted its investment in the biggest U.S. chocolate maker by more than 10-fold, to a 0.7 percent stake, in the past seven months, according to data compiled by Bloomberg. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Ik ben een beetje een snobistische zoetekauw. Fabriekssnoep zoals drop, winegums en supermarktcake kan ik heel goed aan me voorbij laten gaan. Ik eet liever een zelfgemaakte boterkoek, of een taartje van een echt goede banketbakker. Maar in Amerika maak ik een uitzondering voor alles waar ‘Reese’s’ op staat: goedkoop snoepgoed van chocola en pindakaas. Geen tankstation is veilig. Ik moet alle schappen scannen op mij nog onbekende variaties.

De originele Reese’s Peanut Butter Cup (een bakje van chocola met een zachte pindakaasvulling) werd in 1928 uitgevonden door Harry Burnett Reese. Veertig jaar later kon hij zijn snoepbedrijfje voor een slordige 23 miljoen dollar verkopen aan zijn voormalige werkgever, chocoladefabriek Hershey. Ik ben kennelijk niet de enige fan van Reese’s snoepgoed.

Pindakaas en chocola zijn een echte culinaire liefdesmatch, vooral als de chocola van goede kwaliteit is en de pindakaas een beetje zout. Als ik in Amerika ben probeer ik dus niet alleen alle Reese’s-varianten maar ook zoveel mogelijk toetjes, ijsjes en koekjes met deze twee ingrediënten. De lekkerste ooit: een zompige brownie, gemaakt met donker bier, en daarop een luchtige pindakaasmousse en krokante peanut brittle.

Vandaag, in de Amerikaweek, pinda-chocokoekjes. Het recept komt (enigszins aangepast) uit één van mijn favoriete Amerikaanse bakboeken, Baking – From my home to yours van Dorie Greenspan. Het boek doet precies wat het op de cover belooft. Huiselijke recepten voor crumbles, muffins, brownies en heel veel koekjes.

Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat) wordt veel gebruikt in Amerikaanse koekjes, het laat ze licht rijzen. Je kunt het kopen bij drogist, natuurvoedingswinkels en toko’s.

Peanut Butter Chocolate Chip Cookies, voor ca. 40 stuks

250 gram bloem

1 theelepel zout

¾ theelepel baking soda

175 gram zachte boter

4 opgehoopte eetlepels pindakaas met stukjes noot

200 gram kristalsuiker

75 gram lichte basterdsuiker

2 eieren

300 gram bittere chocolade, in stukjes gehakt

4 eetlepels geroosterde pinda’s, gehakt (aanbevolen: gebruik zoute pinda’s voor een extra zoutkick)

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed 2 bakblikken met bakpapier. Meng de bloem met zout en baking soda. Roer de boter met de handmixer of in de keukenmachine romig. Voeg de pindakaas toe en mix tot het een glad mengsel is. Doe de suikers erbij en mix 2 minuten. Voeg de eieren 1 voor 1 toe en mix tot deze helemaal in het beslag zijn opgenomen. Meng dan voorzichtig het bloemmengsel erdoor, en ten slotte de chocolade en noten. Schep volle eetlepels van het beslag op de bakplaten (laat minstens 5 centimeter ruimte tussen de hoopjes) en bak de koekjes 10-12 minuten. Als het goed is hebben ze bruine randjes maar zijn ze in het midden nog een beetje zacht. Laat de bakplaten afkoelen voor je een volgende lading koekjes bakt.

Klary Koopmans

    • Klary Koopmans