op nrcnext.nl

Twitter is een leuke site, maar we moeten het belang ervan niet overschatten. Dat stelde schrijver en journalist Arjen van Veelen gisteren op deze pagina. Volgens Van Veelen twitteren er weinig mensen (191.000) – ongeveer het aantal leden van de Vereniging van Aquariumliefhebbers. Ze verspreiden ook nog eens vaak onjuiste informatie. Op het nextblog kwamen meer dan 150 reacties. Hier volgen enkele.

„Via Twitter ben ik de afgelopen weken meer over politici te weten gekomen, dan via de krant de afgelopen 20 jaar. Sommige politici discussiëren direct met je. Erg interessant. Ook wat er allemaal in mijn regio speelt kom ik snel te weten, omdat politieagenten ook twitteren [...] Het werd tijd.”

Stef van Wijk

„Sinds mijn eerste stapjes op internet in 1993 is Twitter toch wel zo ongeveer het domste wat er is bedacht… Alsof je op een zeepkist gaat staan op straat, en wat blind om je heen gaat staan te schreeuwen over dat je net een kopje koffie hebt gedronken. Of zo… Werkelijk.”

Frank

„Dat maar 1 procent of minder een account heeft, betekent niet dat anderen Twitter niet gebruiken als informatiebron, zoekmachine etc. Het bereik is dus veel groter. Dus die groep aquariumliefhebbers is veel groter dan je denkt. Het is dezelfde scheve vergelijking als YouTube beoordelen op het aantal accounts, en niet op het aantal bezoekers en views van filmpjes.”

Steven den Boer

„Waar voorbij aan wordt gegaan in dit artikel is ‘the big picture’ en het toenemende gebruik van sociale media. Veel mensen gebruiken Twitter niet, dat klopt, maar die zijn weer actief op Facebook, Hyves of LinkedIn. De berichtjes van het ene medium worden vaak doorgeplaatst naar andere sociale media. Natuurlijk krijg je een wirwar van communicatie en ruis, maar de technologie schrijdt voort.”

Robbert

„Wat een gedoe om niks. Twitter is gewoon leuk en een aanvulling op andere media. Net als e-mail toen dat gemeengoed werd (opa vertelt). Dus niet zo zielig doen, als je het niks vindt doe je gewoon niet mee. Er zijn nog steeds mensen die niet e-mailen en die redden het prima in de maatschappij. Al denk ik persoonlijk dat ze zich tekort doen.”

Boeren

„Oeps: nieuwswaarde wordt bepaald door het aantal (actieve) lezers? Ik las net op wikipedia dat de oplage van nrc.next rond de 85.000 ligt, dat is toch wel een ‘beetje’ minder dan de genoemde 191.000 actieve twitteraars. De nieuwswaarde van nrc.next is dus lager dan het club-blaadje van de Vereniging van Aquariumliefhebbers ;))”

Mickey Mouse