Noord-Korea nu ook op Twitter, YouTube

Van leider Kim Jong-il, die zichzelf ooit „internetexpert” noemde, is bekend dat hij graag op het net surft, maar de meeste Noord- Koreanen hebben geen geld voor een internetaansluiting of een bezoek aan een internetcafé. Slechts een kleine elite kan een beperkte selectie webpagina’s bekijken.

De boodschap van de nieuwe websites is een bekende en gericht tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Volgens een van de Twitter-berichtjes is de Zuid-Koreaanse regering „een hoer” van de VS. De Twitter-pagina had vanmiddag bijna 6.500 abonnees.

Ook in Zuid-Korea is het internet niet volledig vrij. Ongeveer 65 (pro-)Noord-Koreaanse websites worden geblokkeerd omdat de inhoud schadelijk wordt bevonden voor de nationale veiligheid van het land. Een woordvoerder van de commissie die beslist over de toegankelijkheid van websites, kon tegenover persbureau AP nog niet bevestigen dat de nieuwste Noord-Koreaanse pagina’s ook zullen worden geblokkeerd.

Bekijk de websites via nrc.nl/buitenland