Nederland kort

Priester (88) verhoord in verjaarde zaak rond seksueel misbruik

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft in een oude zaak rond seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk een 88-jarige priester gehoord. In een bejaardentehuis in Wijchen werd de pater, Jan N., woensdag ondervraagd door de zedenpolitie van het korps Haaglanden. Het gesprek is uitzonderlijk, omdat de feiten in deze 35 jaar oude zaak strafrechtelijk verjaard zijn. Dat er toch werk van gemaakt is, komt omdat een slachtoffer om informatie gevraagd heeft, zegt het parket. „Het dossier over deze misbruikzaak is vernietigd. Daarom hebben we de priester gehoord.” De priester, lid van de congregatie van salesianen van Don Bosco, misbruikte in de jaren zeventig minderjarige jongens in een jeugdcentrum van Don Bosco in Rijswijk. De politie kwam erachter en pakte de priester in 1979 op. Hij bekende, maar hoefde niet voor de rechter te verschijnen. Waarom destijds tot seponering is besloten, kan het parket niet zeggen, omdat er geen dossier meer is.

Welten berispt om stop Suriname-geld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Korpschef Bernard Welten van de Amsterdamse politie is zijn boekje te buiten gegaan door samenwerkingsprojecten met de Surinaamse politie af te blazen. Niet de politie, maar de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie beslissen daarover. Dat zegt een woordvoerder van minister Hirsch Ballin (Justitie en Binnenlandse Zaken, CDA). Welten heeft alle activiteiten van politie en justitie in Suriname stopgezet. De afgelopen vier jaar was daar 12,8 miljoen euro mee gemoeid. Er staat nog 3 miljoen open. Gisteren is Welten geïnformeerd over het ongenoegen van de minister. Zijn besluit strookt niet met de lijn van Buitenlandse Zaken: „Nederland blijft streven naar een zakelijke en betrokken relatie met Suriname.” Justitie en Binnenlandse Zaken volgen die lijn, aldus een woordvoerder. „Het is dus niet de bedoeling van de regering om lopende projecten te staken.” Hirsch Ballin overlegt op korte termijn over criteria om de plannen en daden van Suriname op het terrein van politie en justitie te beoordelen. Aan de hand van de criteria kan de toekomstige politiesamenwerking met Suriname bepaald worden.

Burgemeesters boos over besparing politie

ETTEN-LEUR. De burgemeesters van enkele kleinere plaatsen in West-Brabant zijn boos op het politiekorps Midden- en West-Brabant dat heeft besloten dat er alleen nog in de grote vier steden Oosterhout, Breda, Tilburg en Bergen op Zoom aangiften worden opgenomen. Op politiebureaus in kleinere plaatsen is aangifte doen alleen nog maar mogelijk op afspraak of per telefoon. Concentratie van de aangiftelocaties is nodig om te bezuinigen. Zo verdwijnen er ook 170 van de 2.500 banen bij het politiekorps, zei korpschef Frans Heeres eind vorige maand in een toelichting op de maatregelen. Van de burgemeesters van Etten-Leur, Zundert en Rucphen heeft hij gisteren een boze brief ontvangen. „De ervaring van de laatste jaren leert ons dat de politie zich steeds verder verwijdert van de burger. Wij willen onze zorg uitspreken over deze ontwikkeling. Het proces dat gekozen is had vooraf gecommuniceerd moeten worden. Nu staan we min of meer voor een voldongen feit”, schrijven ze. (ANP)

Heckrunderen fout geteld: 142 minder

Driebergen. Staatsbosbeheer heeft zich vergist bij het tellen van het aantal heckrunderen dat in de Oostvaardersplassen leeft. Er blijken 142 runderen minder te zijn dan de organisatie tot nu toe heeft gemeld. Die dieren zijn niet doodgegaan; ze zijn er gewoon nooit geweest, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer gisteren. De vergissing kwam aan het licht toen Staatsbosbeheer de kudde onlangs liet hertellen door deskundigen, nadat een politieke discussie was ontstaan over het aantal koeien dat de strenge winter heeft overleefd. Staatsbosbeheer gaat nu aan de Wageningen Universiteit vragen om een wetenschappelijk waterdichte telmethode voor dieren in het open veld op te zetten. Minister Gerda Verburg van LNV heeft de Kamer over de rekenfout geïnformeerd. (ANP)