Meldpunt kattenprooi

Denk niet: jasses, weer een dood beestje. De Zoogdiervereniging is blij met iedere melding van wat uw kat nu weer heeft gegrepen. En maak er een kiekje van. De wetenschap is u dankbaar.

De buren waren absoluut niet amused toen we het hevig krijsende molletje weer in de bosjes terug zetten. Daarvoor hadden ze geen vallen uitgezet, zeiden ze en wezen op de hopen en de gangen in hun perkjes. Wij daarentegen hadden geen katten uit het asiel gehaald om mollen te vangen. Trouwens, maak zo’n fluwelen gravertje dat snakt naar leven maar eens dood.

Dode mollen hadden we vorig jaar genoeg in en om de tuin gezien. Teun, wijlen de buurkat, schepte er behagen in om dode mollen bij ons in de tuin te deponeren. „Trofeegedrag”, wist een bioloog. „Je moet het zien als een cadeautje.” Nu pas weten we wat we moeten doen met dat cadeautje: fotograferen.

De Zoogdierenvereniging heeft 14 juli in een landelijke campagne kattenbezitters gevraagd antwoord te geven op de vraag: welke muizen vangt uw kat? Inmiddels is de oproep verbreed tot: ‘Wat brengt uw kat’ met het wervende argument: Laat uw kat een bijdrage leveren aan het zoogdieronderzoek in Nederland.

Zoogdiervereniging Nederland wijst er op dat de prooien die katten mee naar huis nemen iets zeggen over de soorten muizen die bij kattenbezitters in de omgeving voorkomen. Muizen bestaan er in vele soorten, zoals de woel-, huis- en spitsmuizen. Maar óf ze zijn schuw óf ze komen alleen in de schemering naar buiten en in alle gevallen zijn ze moeilijk waarneembaar. Dus zijn ze ook moeilijk in kaart te brengen. „Een bijzonder moment om deze snelle diertjes wel te kunnen bestuderen”, zegt de Zoogdiervereniging, „is als ze gepakt zijn door de huiskat, die trots de buit komt brengen. Veel eigenaren zitten daar niet op te wachten en de betreffende muizen of spitsmuizen natuurlijk al helemaal niet. Maar voor de wetenschap zijn deze prooien wel heel nuttig. Tenminste, als de kattenbezitter even de moeite neemt om de prooi door te geven.”

Neeltje Huizenga is bij de Zoogdierenvereniging verantwoordelijk voor de kattenprooien. Nog geen twee weken na de oproep toont zij zich niet ontevreden over de respons. Ongeveer tweehonderdvijftig meldingen waren er toen al binnen. Van haar katten Snorrie en Niesel heeft zij geen prooifoto’s op de site paraat. „Het zijn binnenpoezen”, zegt ze.

Wie op www.zoogdiergezien.nl klikt op ‘kaart wat vangt uw kat?’ kan zien waar in Nederland welk dier door de kat is gevangen. Wat onmiddellijk opvalt, is een vindplek gesitueerd in de Waddenzee. Daar heeft Mariette geschreven: „Onze kat komt met heel veel dieren thuis...ook met duiven en eenden dus...”. Boven deze tekst probeert een gevlekt eendekuikentje in een hoek van de kamer zich onzichtbaar te maken.

Bij de bolletjes die op de kaart vindplaatsen voorstellen, horen foto’s en korte onderschriften, vaak voorzien van een naam. Zo heeft Peter Burgman in de buurt van Naarden een molletje gefotografeerd. Wij hebben ondertussen een overduidelijk spitsmuizenlijkje gefotografeerd en een onduidelijk exemplaar dat het midden houdt tussen bos- en veldmuis. Voor educatieve doeleinden is dit lijkje naast een mierennest gelegd. Een derde, levend muisje is de vrijheid gegund tot verbazing en verontwaardiging van de vanger.

    • Hans Moll