Maritiem bedrijf SBM boekt lagere winst

Maritiem dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 92,5 miljoen dollar (71,7 miljoen euro) bij een omzet van 1,4 miljard dollar.

Zowel de winst als omzet was met percentages van respectievelijk 3 en 4 lager in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig jaar. In een toelichting op de gepubliceerde cijfers zei topman Tony Mace dat de olieramp in de Golf van Mexico geen invloed heeft gehad op de eigen activiteiten in het gebied. Wel zal het verbod op olie- en gasboringen leiden tot vertraging van lopende projecten. „Het effect daarvan is vooralsnog onduidelijk”, aldus Mace.

SBM haalde in de eerste helft van vorig jaar nog een nettowinst van 95,5 miljoen dollar. Het resultaat in de eerste zes maanden van dit jaar werd gedrukt door een afboeking van 21 miljoen dollar op de financiering van een project in Canada. „Zonder die afboeking was de winst hoger dan verwacht”, aldus SBM. Analisten rekenden op een winst van 105 miljoen dollar. De koers van het aandeel daalde bij de opening van de beurs, maar steeg in de loop van de ochtend weer tot 12,50 euro – een fractie onder de slotkoers van gisteren (12,60 euro)

Buiten de Golf van Mexico ziet topman Mace voldoende kansen om te groeien. Het bedrijf heeft voor bijna 11 miljard dollar aan opdrachten – waarvan dit jaar 1,6 miljard dollar wordt uitgevoerd – en verwacht de komende jaren te kunnen groeien in Brazilië en West-Afrika. Het bedrijf blijft vooral gericht op Brazilië, waar de laatste jaren regelmatig grote nieuwe olie- en gasvelden worden gevonden. SBM tekende onlangs een intentieverklaring met staatsoliemaatschappij Petrobras voor de huur van een productie- en opslagschip. In de eerste helft van dit jaar verlengde SBM in West-Afrika vijf contracten met onder meer ExxonMobil en Chevron in Angola, Congo en Nigeria.