Lekker bier in Dublin Zondag is de leukste dag

Deze zomer verzamelt nrc.next tips van inwoners van verschillende steden.

Vandaag: Dublin, Ierland.

©Jorgen Krielen/22-04-2006/Dublin/De jeugd op zaterdagavond voor het uitgaan.

„Dublin lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder, maar je moet weten waar je moet zijn”, vertelt Marieke Houben (30). Ze ging er vijf jaar geleden studeren, wilde niet meer weg en bleef er nog drie jaar om voor Google te werken. „Zoals in elke grote stad is er altijd iets te doen.” Het hele weekend lang. Vrijdagavond is over het algemeen dé uitgaansavond, de Ieren gaan dan direct uit hun werk de kroeg in. Zaterdag is wat chiquer („wat meer: kijk-mij-nou”), maar het allerleukste is de zondagmiddag, vertelt Houben. „Dan gaan de mensen winkelen, en daarna duiken ze nog even de kroeg in. Dan is de stad op z’n gezelligst.”

Wie even genoeg heeft van de stad, is er ook zo weer weg. En weg betekent in Dublin ook écht de middle of nowhere. Eén trein het centrum uit en je bent meteen op het strand of tussen de bergen. En over treinen gesproken, neem vooral de kleine trein die langs alle kustdorpjes rijdt. Het klinkt toeristisch maar dat is het niet. De buitenlanders hebben de lijn nog nauwelijks ontdekt, en de Ieren vinden het fantastisch. Vanuit de DART-trein kom je onder meer langs plekken als Dun Laoghaire met zijn indrukwekkende rotspartijen en haven vol dure jachten. Als je de eerste zondag van de maand in de stad bent, ga dan naar de paardenmarkt in Smithfield. Al honderd jaar komen kinderen uit de achterbuurten hier hun paarden verkopen. En hoewel de buurt inmiddels compleet gerenoveerd is, komen de mensen er nog steeds hun paarden verhandelen. Gewoon op de stoep.

Smithfield Horse Market, Smithfield plaza

Koop een kaartje voor de DART-trein via www.irishrail.ie, hier vind je ook de verschillende stations waar je op kunt stappen.