Kort nieuws Economie

Royal Delft uit de rode cijfers

Delft, 18 aug. De producent van Delfts blauw aardewerk Royal Delft, ook bekend als Koninklijke Porceleyne Fles, is in het eerste half jaar van 2010 op een nettowinst uitgekomen van 17.000 euro tegen een verlies van 71.000 euro een jaar eerder. Dat liet het bedrijf vandaag weten. Royal Delft, waartoe ook kristalproducent Leerdam Crystal en de fabrikant van pannen en bestek Van Kempen & Begeer behoren, zag de omzet oplopen van 11,9 miljoen euro in de eerste helft van 2009 tot 12 miljoen euro. Volgens Royal Delft is de crisis nog steeds voelbaar bij zakelijke afnemers. (ANP)

DHV ziet zwakke Nederlandse markt

Amersfoort, 18 aug. Het advies- en ingenieursbedrijf DHV verwacht dat de omzet in Nederland in de tweede helft van dit jaar zal achterblijven bij de goede prestaties in het buitenland. Internationaal wordt veel werk verwacht op het gebied van water en mobiliteit. Dat heeft DHV vandaag bekendgemaakt. Het bedrijf kampt in Nederland met prijsconcurrentie en overcapaciteit. De nettowinst daalde met 41 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar en kwam uit op 1,9 miljoen euro. De omzet nam met 4 procent af tot 225 miljoen euro. (ANP)

Maersk verhoogt winstverwachting

Kopenhagen, 18 aug. Het Deens conglomeraat A.P. Möller-Maersk (Maersk) heeft opnieuw zijn winstverwachting voor dit jaar naar boven bijgesteld. De onderneming voorziet nu dat de winst over 2010 boven de 4 miljard dollar (3,1 miljard euro) uitkomt, vooral dankzij een herstel van de containermarkt. Het concern behaalde een nettowinst over het eerste half jaar van 14,2 miljard kroon (bijna 2 miljard euro), vergeleken met een verlies van 3 miljard kroon in dezelfde periode een jaar eerder. (ANP)