Kort nieuws Economie

Ook Oekraïne beperkt export van tarwe en gerst

Kiev, 18 aug. Oekraïne beperkt wegens de droogte de export van graan, zo heeft het ministerie van Landbouw verklaard. De export van tarwe en gerst wordt beperkt tot 3,5 miljoen ton tot het einde van dit jaar. Het kabinet bespreekt dit voorstel vandaag. In het weekeinde ging buurland Rusland over tot een exportstop. Oekraïne exporteerde in het afgelopen graanseizoen, van juli 2009 tot en met juni dit jaar, meer dan 21 miljoen ton graan en heeft in dit seizoen tot dusver minder dan 3 miljoen ton uitgevoerd. (ANP)

Industriële productie VS hoger

Washington, 18 aug. De industriële productie in de Verenigde Staten is in juli met 1 procent gestegen ten opzichte van juni. De bezettingsgraad in de fabrieken liep op van 74,1 procent in juni naar 74,8 procent vorige maand. Dat maakte het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, gisteren bekend. De cijfers zijn beter dan verwacht. Analisten geraadpleegd door persbureau Reuters gingen uit van een productiestijging van 0,5 procent en een bezettingsgraad van 74,6 procent. (ANP)

India: verbod BlackBerry kan

New Delhi, 18 aug. India kan begin september alsnog een verbod instellen op de e-maildiensten van BlackBerry als het land geen toegang krijgt tot gecodeerde gegevens die zijn verzonden. Dat heeft een bron rond de Indiase regering gisteren gezegd tegen persbureau Reuters. Research In Motion (RIM), producent van de BlackBerrytelefoon, geeft de Indiase regering per 1 september beperkt toegang tot zijn messengerdiensten. Deze week worden gesprekken gevoerd over toegang tot bedrijfs-e-mail die verzonden wordt met het apparaat. De Indiase overheid had RIM hiervoor 31 augustus als deadline gesteld. India had RIM opgedragen het land toegang te geven tot zijn diensten, anders zou de BlackBerry worden verboden in het land, dat de snelst groeiende markt voor telecom ter wereld is. (ANP)

Staking publieke sector Zuid-Afrika

Johannesburg, 18 aug. Meer dan een miljoen Zuid-Afrikanen die werkzaam zijn in de publieke sector, zijn vandaag in staking gegaan. Vorige week was er een staking van een dag, waaraan ongeveer een miljoen werknemers meededen. Nu gaat het om een staking die langer gaat duren. De grootste vakbond van het land, Cosatu, eist een loonsverhoging van 8,6 procent voor mensen die werken in scholen en ziekenhuizen. De regering wil niet verder gaan dan 7 procent. (ANP)