Kort nieuws Buitenland

1 dode, 11 gewond bij aanslagen in Noord-Kaukasus

Rostov-aan-de-Don, 18 aug. Bij twee aanslagen in Ruslands noordelijke Kaukasus is gisteren een politieman omgekomen en zijn zeker elf mensen gewond geraakt. Bij een café in de stad Pjatigorsk, in de regio Stavropol, ontplofte rond de middag een bom in een geparkeerde auto, waarbij volgens de autoriteiten elf gewonden vielen. De explosie in Pjatigorsk volgde kort na een zelfmoordaanslag bij een controlepost buiten de stad Vladikavkaz, in Noord-Ossetië, een andere regio. Daarbij kwam een agent om. In de Russische Kaukasus vallen dagelijks doden door geweld dat wordt toegeschreven aan radicale moslims, gewone criminelen en separatisten. Tot voor kort bleef het geweld in Noord-Ossetië en Stavropol echter beperkt. (AFP)

Hof schrijft Israël dood meisje toe

Jeruzalem, 18 aug. De Israëlische staat is verantwoordelijk voor de dood van een tienjarig Palestijns meisje dat meer dan drie jaar geleden dodelijk werd gewond door een rubberkogel van de Israëlische grenspolitie. Dat heeft een Israëlische rechtbank maandag bepaald, zo werd gisteren in Jeruzalem bekend. De politie, die in het dorp Anata bij Jeruzalem een Palestijnse betoging probeerde te beëindigen, meldde aanvankelijk dat ze door een steen van een Palestijnse betoger was geraakt. Het komt niet vaak voor dat een Israëlische rechtbank de staat verantwoordelijk stelt voor de dood van een Palestijn, zei de advocaat van de nabestaanden. (AP)

Palestijn gijzelt Turkse diplomaat

Tel Aviv, 18 aug. Een met een mes en een pistool gewapende Palestijn is gisteren de Turkse ambassade in Tel Aviv binnengedrongen en heeft daar een diplomaat gegijzeld. Na korte tijd werd hij overmeesterd en aan de Israëlische autoriteiten overgedragen. De Palestijn eiste politiek asiel in Turkije. Volgens zijn advocaat claimt de man voor de Shin Beth te hebben gewerkt, wat de Israëlische inlichtingendienst echter betwist. Israëlische kranten melden dat hij illegaal in Israël verbleef. Hij zou vier jaar geleden de Britse ambassade zijn binnengedrongen, eveneens om politiek asiel af te dwingen. (AFP, Reuters)

‘Noord-Koreaans vliegtuig in China’

Peking, 18 aug. Een vliegtuigje dat gisteren is neergestort in de provincie Liaoning, in Noordoost-China, is mogelijk afkomstig uit Noord-Korea. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag bericht op basis van overheidsbronnen. Het ongeluk bij de stad Fushun leidde tot speculaties in Zuid-Korea en in China dat het om een Noord-Koreaans militair toestel ging waarvan de piloot probeerde te vluchten. De piloot, die omkwam, zou op weg zijn geweest naar Rusland. China heeft een overeenkomst met Noord-Korea om vluchtelingen uit dat land terug te sturen, wat het reisdoel van de piloot zou kunnen verklaren. (Reuters, AP, BBC)

Spaans onderzoek naar Google

Madrid, 18 aug. Ook Spanje gaat onderzoeken of Google met zijn fotodienst Street View de privacy van burgers schendt. Eerder hebben de VS, Duitsland en Australië een onderzoek naar het Amerikaanse internetbedrijf ingesteld. Het computerprogramma Street View verschaft gedetailleerde inkijkjes in wijken en straten. In Spanje bestaat weerstand tegen het op grote schaal nemen van foto’s van straten en steden. Een Spaanse rechter heeft gisteren Google gedagvaard na een klacht van Apedanica, een organisatie die zich bezighoudt met computercriminaliteit. Google moet 4 oktober voor de rechter verschijnen. (AP)

Tanzania arresteert ‘albinoverkoper’

Dar Es Salaam, 18 aug. De politie in Tanzania zegt een Keniaan te hebben opgepakt die probeerde een levende albino te verkopen. De arrestatie volgde op een undercoveroperatie waarbij agenten deden alsof ze lichaamsdelen van albino’s wilden kopen. In sommige delen van Afrika wordt een helende werking toegeschreven aan lichaamsdelen van albino’s. De gearresteerde man trachtte de albino te verkopen voor ruim 195.000 euro. In Tanzania zijn de laatste drie jaar meer dan vijftig albino’s vermoord om in toverdrankjes te worden verwerkt. (BBC)