Kort nieuws Binnenland

Harlingen legt bouw delen van afvalbedrijf stil

Harlingen, 18 aug. De Friese gemeente Harlingen heeft vandaag de bouw van twee gebouwen en een leidingbrug van afvalverwerkingsbedrijf Omrin stilgelegd. De vergunning is ingetrokken, zei wethouder Jan de Boer gisteren. In eerste instantie ging het college wel akkoord. De Boer: „We hadden het destijds anders moeten beoordelen.” Omrin bouwt aan de rand van de Waddenzee een reststoffenenergiecentrale (REC). De plannen voor de afvaloven leidden tot veel protest onder omwonenden. Het werk aan het hoofdgebouw, waar de afvaloven staat, kan wel gewoon doorgaan. (ANP)

Verklaring goed gedrag via internet

Den Haag, 18 aug. Organisaties die met vrijwilligers werken, zijn straks mogelijk veel minder geld kwijt voor de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor hun vrijwilligers. Ze kunnen de VOG via internet aanvragen en hoeven dat dan niet meer bij de gemeente te doen. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren geantwoord op vragen van GroenLinks. In zo’n verklaring laat Justitie weten dat een vrijwilliger geen strafblad heeft. Dat is bijvoorbeeld van belang voor organisaties die met kinderen werken, om vrijwilligers te kunnen weren die zedendelicten hebben gepleegd. (ANP)

Slavenleider tot held uitgeroepen

Willemstad, 18 aug. Tula, de leider van de slavenopstand in 1795 op Curaçao, is door het bestuurscollege van het eiland uitgeroepen tot nationale held. Op 17 augustus wordt op het Antilliaanse eiland elk jaar het begin van de slavenopstand herdacht. Aan de slavenrevolte, gericht tegen de onmenselijke werk- en leefomstandigheden, deden zo’n 1.200 slaven mee. De opstand is later uitgegroeid tot een nationaal symbool van eigenwaarde op Curaçao. Tula zelf werd uiteindelijk overmeesterd en terechtgesteld. (ANP)

Vader en dochtertje dood bij brand flat

Delfgauw, 18 aug. Een 37-jarige man en zijn 3-jarig dochtertje zijn vannacht om het leven gekomen door een woningbrand in het Zuid-Hollandse dorp Delfgauw. Dat heeft de politie gemeld. De brand brak om ongeveer half vier uit in een galerijflat. De brand was om vier uur onder controle. Acht aangrenzende woningen werden gedurende de brand even ontruimd. (ANP)

Ondernemer korte tijd ontvoerd

Wehl, 18 aug. Een 47-jarige inwoner van het Gelderse Wehl (gemeente Doetinchem) is maandagavond ontvoerd door een aantal mannen. Het slachtoffer wist later te ontsnappen. De politie heeft maandagnacht twee verdachten aangehouden, zo maakte ze gisteren bekend. De man uit Wehl was in zijn bedrijf aan het werk toen enkele mannen het erf opliepen. Ze eisten geld en mishandelden de ondernemer. De overvallers namen de man mee in zijn eigen auto. In Laag Keppel wist het slachtoffer met hulp van passanten aan de ontvoerders te ontkomen. (ANP)

38 koeien lopen op snelweg bij Nijkerk

Nijkerk, 18 aug. De politie heeft gisteravond een kudde koeien van de snelweg A28 bij Nijkerk gehaald. De koeien werden door agenten een weiland in gemanoeuvreerd. Dat meldde Rijkswaterstaat. Vermoedelijk ontsnapten de koeien rond half twaalf uit een weiland dichtbij de snelweg, nadat een auto een omheining omver had gereden. Ze liepen via de afrit de weg op. Een rijbaan werd afgesloten en het verkeer moest langzamer rijden. Rond half één kwam de A28 weer vrij. (ANP)

Dieven stelen 60 ton aluminium

Nieuwdorp, 18 aug. Bij een bedrijf in het Zeeuwse Nieuwdorp is 61.335 kilo aluminium gestolen. Het metaal heeft een waarde van ongeveer 95.000 euro, liet de politie gisteren weten. De diefstal moet zondagnacht zijn gepleegd. De politie kan in verband met het onderzoek nog niets over zeggen over de gebruikte methode. Het aluminium was verpakt in 72 blokken van gemiddeld 720 kilo en in negen bundels van elk 1.055 kilo. (ANP)