Karzai wil van huurlingen af

Binnen vier maanden moeten alle particuliere beveiligingsbedrijven in Afghanistan stoppen met hun werk. Dat heeft president Karzai deze week gelast. Karzai maakt bezwaar tegen de beveiligers omdat zij geregeld buiten de wet opereren en zich niet makkelijk laten aansturen. Het is nog onduidelijk hoe het verbod moet worden ingevoerd. Ambassades, hulporganisaties en buitenlandse militairen maken volop gebruik van de internationale en Afghaanse bedrijven voor beveiliging van gebouwen, bases en konvooien. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om opheldering gevraagd. Karzai zei eerder deze maand dat de bedrijven „ernstige problemen” veroorzaken en dat Afghanen die het land willen dienen zich moeten aansluiten bij de politie. Door opleiding van het Afghaanse leger en de politie moet de internationale troepenmacht vanaf juli volgend jaar kunnen worden afgebouwd. (AP)