Kabel-oligopolie duurt nog even voort

Als er nu ergens een markt is waar je in Nederland wat meer keuze zou willen, dan is het wel die van de kabel. Iedereen kan kiezen uit één aanbieder. Voorlopig blijft dat nog even zo dankzij een uitspraak vandaag van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De Opta, die toeziet op de concurrentie

Als er nu ergens een markt is waar je in Nederland wat meer keuze zou willen, dan is het wel die van de kabel. Iedereen kan kiezen uit één aanbieder. Voorlopig blijft dat nog even zo dankzij een uitspraak vandaag van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

De Opta, die toeziet op de concurrentie in de telecomsector, had na jaren voorbereiding de paar resterende grootmachten op kabelgebied, zoals UPC en Ziggo, gesommeerd nieuwkomers op hun netwerk toe te laten.Het besluit was waarschijnlijk ingewikkeld en onhandig geformuleerd. De rechters veegden het, onder aanvuring van de regionale monopolisten, van tafel.

Wie in Ziggo-gebied woont kan niet eens voor UPC kiezen. De enige alternatieven zijn een satelliet (met alle programma- en ontvangstbeperkingen van dien) en Digitenne van KPN (waar het zelfde voor geldt).

Maar dat er genoeg concurrentie is, kan niemand met droge ogen volhouden. Of Opta zal met een beter besluit moeten komen. Of de wetgever moet een groot gat in de bestaande regelgeving repareren. Eindelijk een voorbeeld waar wel meer concurrentie nodig is. Er is al zo veel ten onrechte vermarkt en dan niet bij deze door buitenlandse uitbaters geëxploiteerde parallel-monopolies?

    • Marc Chavannes