Internationaal kort

Homohuwelijk in Californië voorlopig nog verboden

San Francisco. Het homohuwelijk blijft in de Amerikaanse staat Californië voorlopig verboden. Een federale rechter in San Francisco hief het verbod eerder deze maand op omdat het ongrondwettelijk zou zijn. De zaak ligt nu bij een hof van beroep, dat het verbod handhaaft totdat het uitspraak doet. Dat heeft het hof gisternacht bepaald. Er is geen termijn gesteld voor de datum van de uitspraak. De eerste hoorzitting wordt begin december gehouden. Het homohuwelijk was in Californië tussen juni en november 2008 toegestaan. In zes maanden werden achttienduizend homohuwelijken gesloten. Deze huwelijken blijven wettig. Het verbod werd in november dat jaar van kracht na een referendum waarbij 52,5 procent van de Californische kiezers zich tegen het homohuwelijk uitsprak. Rechter Walker wilde het homohuwelijk met ingang van vandaag weer toestaan in Californië. De Republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger had rechter Walker ook gevraagd het homohuwelijk zo snel mogelijk weer in te voeren. Het was een opmerkelijk verzoek van Schwarzenegger, die legalisering van het homohuwelijk twee keer eerder heeft geblokkeerd. (AP, Reuters)

‘Ex-premier Kroatië uitgeweken naar VS’

ZAGREB. De Koatische oud-premier Ivo Sanader is met zijn gezin uitgeweken naar de Verenigde Staten. Justitie in de hoofdstad Zagreb zou tegen hem een aanklacht voorbereiden wegens grootscheepse corruptie. Dat meldden media in Kroatië gisteren. De krant Jutarnji List meldde vrijdag dat Kroatië tijdens het premierschap van Sanader door corruptie ten minste 1,4 miljard kuna (200 miljoen euro) schade heeft geleden. (ANP)

Minder straf voor Bali-extremisten

JAKARTA. Een moslimextremist die veroordeeld is wegens medeplichtigheid aan zelfmoordaanslagen in Bali, in 2005, kreeg gisteren, evenals tientallen anderen, strafvermindering ter gelegenheid van de 65ste viering van Onafhankelijkheidsdag in Indonesië. Anif Solchanudin heeft verklaard geen spijt te hebben van de aanslagen op drie overvolle restaurants. Ook heeft hij gezegd nog steeds als martelaar te willen sterven. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie wordt zijn straf van 15 jaar met 5 maanden bekort. Indonesië is sinds 2002 getroffen door een reeks zelfmoordaanslagen die worden toegeschreven aan de organisatie Jemaah Islamiyah, een netwerk dat banden zou hebben met Al-Qaeda. Meer dan 600 moslimstrijders zijn inmiddels gearresteerd. Ook zij hebben volgens de regering echter recht op strafvermindering. (AP)

Oud-president Italië Cossiga overleden

Rome. Oud-president en -premier van Italië Francesco Cossiga is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Cossiga was een invloedrijke figuur binnen de christen-democratische partij. Cossiga was minister van Binnenlandse Zaken in 1978 toen de leider van zijn partij, Aldo Moro, werd ontvoerd en later vermoord door de Rode Brigades. Nadat het lichaam van oud-premier Moro werd gevonden, stapte Cossiga op. Na de moord op Moro, die Cossiga als zijn mentor zag, noemde hij zichzelf „politiek dood”. Daarna was Cossiga echter nog lange tijd politiek actief, onder meer als premier en president van Italië. (Reuters, AP)

Bekijk een interview met Cossiga op nrc.nl/buitenland

Twee doden na twee aanslagen in Rusland

ROSTOV AAN DE DON. In het zuiden van Rusland zijn gisteren twee aanslagen gepleegd. Daarbij vielen twee doden en ten minste twintig gewonden. Voor een café in het centrum van de stad Pyatigorsk in de Kaukasus ontplofte een autobom, zo liet de regionale politie weten, die spreekt van een terroristische aanslag. Enkele uren eerder blies een man zichzelf op bij een controlepost in het district Prigorodni. Hij doodde daarbij een agent en zichzelf en verwondde twee omstanders. In het gebied ten noorden van Georgië worden geregeld aanslagen gepleegd door islamitische militanten. (AP, AFP)