Het CDA kan scheuren - of de verkiezingen winnen

CDA-voorzitter Bleker praat met partijleden over de formatie. Duizend CDA’ers hebben een petitie getekend tegen een kabinet met de PVV. Maar er zijn ook voorstanders.

Den Haag : 18 augustus 2010 CDA-leden worden op het partijbureau, in besloten overleg, bijgepraat over de stand in de formatie door ai partijvoorzitter Bleeker. foto © Roel Rozenburg

De aanmeldingen stroomden meteen binnen. Voorzitter Henk Bleker nodigde actieve CDA’ers eerder deze week uit voor ‘walk ins’ over de formatiebesprekingen met de PVV. Er bleek grote behoefte aan te bestaan. Bleker heeft op het partijbureau vandaag en maandag zeven bijeenkomsten met elke keer dertig lokaal actieve CDA’ers.

VVD, CDA en PVV hebben voor de periode van de formatiebesprekingen radiostilte afgesproken, alleen binnen het CDA zelf wil het maar niet stil worden. Er is grote onrust over de vraag of het CDA nu wel of niet met de VVD in een kabinet moet stappen dat gedoogsteun krijgt van de partij van Geert Wilders. Een groep prominente leden keerde zich daar in het openbaar al tegen. En inmiddels duizend actieve CDA’ers ondertekenden het manifest Wij staan voor onze grondrechten. Daar staat tegenover dat honderden andere leden zich juist via een ander manifest voor de bijzondere regeringssamenwerking met de PVV uitspreken. En vele CDA’ers houden zich stil. Zij wachten de onderhandelingen en het aangekondigde formatiecongres af.

2010 zal voor het CDA de annalen ingaan als een bijzonder jaar, niet alleen omdat de partij dertig jaar bestaat. De christen-democraten leden een verkiezingsnederlaag als nooit tevoren. Bijna de helft van de 41 zetels gingen verloren. Maar na een lange kabinetsformatie komen ze toch in de positie dat ze regeringsmacht kunnen krijgen. Welke argumenten zijn er voor en tegen de samenwerking met de PVV?

    • Herman Staal