Gemeenten willen over herindeling helderheid

Gemeenten in Limburg willen snel duidelijkheid van de Tweede Kamer of een geplande herindeling nog wel doorgaat. Burgemeester Persoon van de Limburgse gemeente Mook en Middelaar bevestigt hierover een bericht van vanochtend in dagblad Trouw .

Tien Nederlandse gemeenten zouden op 1 januari 2011 opgaan in drie grotere fusiegemeenten. Daar worden op 24 november 2010 – ruim acht maanden later dan in de rest van Nederland – gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het kabinet-Balkenende had tot herindeling besloten, maar nu het demissionair is, werd besluitvorming controversieel verklaard.

Burgemeester Persoon van Mook en Middelaar wil uitstel van de verkiezingen of snel duidelijkheid over de herindeling in de kop van Noord-Limburg, waar de gemeente Bergen zich verzet tegen een fusie met Gennep en Mook.

In de provincie Utrecht is een fusie gepland van de gemeenten Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel. In Noord-Holland zouden Bussum, Naarden, Weesp en Muiden samengaan. Ook daar heerst onzekerheid over de herindeling en de verkiezingen.

Burgemeester Persoon tegen persbureau ANP: „We worden ernstig geschaad door de kabinetscrisis en de lang slepende formatie.” De burgemeester vreest ook dat partijen die in 2008 tegen de herindeling waren, daar nu een verkiezingsthema van gaan maken, waardoor de onduidelijkheid toeneemt.

Zijn vrees lijkt te worden bevestigd door een reactie van een Bussumse gemeentewoordvoerder. Die zegt blij te zijn met de verkiezingen in november. „Een prachtige graadmeter om te kijken hoe de herindeling ligt bij de bevolking.” Bussum is tegen. Muiden, Naarden en Weesp zijn vóór.