Frits Sissing kan weer aan de slag

Welkom bij de nieuwste aflevering van de X-Factor: wie wordt de nieuwe Nout?

Gevraagd: kandidaten uit alle lagen van de bevolking. Afkeer van het politieke establishment en weerzin tegen het bankwezen leveren bonuspunten op. Internationale ervaring, juridische of monetaire deskundigheid zijn geen vereisten.

Onzin, natuurlijk. De Nederlandsche Bank (sinds 1814) behoeft een zwaargewicht als nieuwe president. Maar nu DNB zelf een veranderingsproces van haar bedrijfscultuur heeft aangekondigd, hoeft de opvolger aan het Frederiksplein niet afkomstig te zijn van het lijstje met de gebruikelijke namen.

Dus denk even mee.

In navolging van het echtpaar Bill en Hillary Clinton is Gretta Duisenberg een voor de hand liggende optie. Wim zou het prachtig hebben gevonden. Probleem is haar Palestijnse sjaal; de PLO ligt niet goed bij het komende pro-Israëlkabinet.

Willem Middelkoop, financieel columnist en propagandist van beleggingen in goud, kan de uitverkoop van het goud door Nout terugdraaien. Onder zijn leiding keert Nederland terug naar de Gouden Standaard die in 1936 werd losgelaten.

De president van een centrale bank moet vertrouwenwekkend in de camera kunnen kijken om te voorkomen dat er een run op een probleembank ontstaat. Ook moet hij beschikken over psychologisch inzicht. Acteur Jacob Derwig, psychiater in de tv-serie In Therapie, is een mogelijkheid.

De opvolger moet op de bres staan voor gedupeerde consumenten van financiële wanproducten. Pieter Lakeman, eeuwige luis in de pels van DNB, weet hoe hij claims moet indienen.

Waarom stoppen bij de grens? Nederland maakt deel uit van het eurogebied. Duitsland beschikt over een kandidaat met Teutoonse opvattingen over het monetaire beleid en begrotingsdiscipline: Axel Weber, president van de Bundesbank en afgebuut voor de ECB. In Frankfurt spreken Nederland en Duitsland toch altijd met één stem, dus Weber kan vanaf volgend jaar Nederland er best bij doen.

Moet de opvolger van Wellink een bankier met ervaring zijn? Dan valt de keuze op een bankier die milieubewust is en zich actief inzet voor mensenrechten en groene energie: Peter Blom van Triodos Bank of Ewoud Goudswaard van ASN Bank.

Als DNB na de aangekondigde verandering in het toezicht ernst gaat maken met een snelle interventiemacht om bij banken binnen te vallen: de generaals Dick Berlijn (b.d.) en Peter van Uhm hebben leiderschapservaring bij militaire interventies. Dat kan van pas komen voor de volgende slag bij Wognum.

Roel Janssen

    • Roel Janssen