Film van de dag

scene uit de film Tous les matins du monde (1991) FOTO: VRT Biografische film van Alain Corneau, naar de roman van Pascal Quignard. Met: Jean-Pierre Maraille (Sainte Colombe), Gérard Depardieu (Marin Marais), Anne Brochet (Madeleine), Guillaume Depardieu (de jonge Marin Marais), Carole Sihol (Madame de Sainte Colo ROISSY Films

Tous les matins du monde. In een sobere vorm vertelt deze kostuumfilm over de in de tweede helft van de zeventiende eeuw levende virtuoos op de viola da gamba Marin Marais (Gérard Depardieu) en zijn meester, de componist De Sainte Colombe. Het thema is de tegenstelling tussen kunst als middel om roem en virtuositeit te bereiken, en introverte ascese. De Sainte Colombe componeert slechts om het verdriet over het overlijden van zijn vrouw te verwerken en wijst uitnodigingen om aan het hof te komen met verontwaardiging van de hand; zijn leerling is volgens de meester slechts iemand die muziek speelt, geen musicus. (Alain Corneau, 1991, F), Canvas, 21.20-23.10u.