Eurlings houdt EU-brief over aswolk achter

Demissionair minister van verkeer Camiel Eurlings houdt al wekenlang een brief achter van de Europese Commissie waarin staat dat vliegtuigpassagiers die in april werden gedupeerd door de IJslandse aswolk recht hebben op volledige compensatie.

De brief werd op 30 juni verstuurd door Eurocommissaris Siim Kallas aan de verantwoordelijke bewindslieden van alle lidstaten. Kallas schrijft dat gedupeerden recht hebben op vergoeding overeenkomstig de bestaande Europese regelgeving en dat deze regels zullen worden toepast „in de hele EU, op uniforme en harmonieuze wijze”.

Maar deze oekaze uit Brussel is in Den Haag niet verder gekomen dan het bureau van Eurlings. KLM zei eerder deze week te wachten op Europese regelgeving in zake de ‘ascrisis’. Vooruitlopend daarop is KLM overgegaan tot vergoeding van één dag en één nacht, aan getroffen reizigers, voor gemaakte kosten aan hotels, maaltijden etc.

Hendrik Noorderhaven, directeur van EU Claim, een bureau dat namens passagiers vergoedingen claimt bij luchtvaartmaatschappijen, verbaast zich over de gang van zaken. „KLM wacht nog steeds op een EU-standpunt? Dat is vreemd, want de brief van Kallas is het resultaat van overleg met alle toezichthouders. Ergens is het document tussen Brussel, Den Haag en KLM niet doorgekomen. Ons inziens is de minister hier verantwoordelijk voor. Hij was immers aanwezig tijdens de vergaderingen in Brussel en heeft daar toegezegd de wet te zullen naleven.”

Noorderhaven wijst erop dat in andere EU-landen, zoals Groot-Brittannië, de brief wel is doorgestuurd en dat onder meer British Airways, Ryanair en easyJet gedupeerde passagiers schadeloos stellen. „Waarom gebeurt dit niet in Nederland?”

Noorderhaven onderstreept dat EU Claim zich richt op vergoedingen voor tickets bij ‘normale’ vertragingen en zich niet actief met de compensatie voor de aswolk heeft bemoeid. Passagiers die waren gestrand door de aswolk krijgen wel restitutie voor vertraging of niet gebruikte tickets – het probleem zit in de vergoeding voor andere gemaakte kosten.