Economie kort

Verzekeraar Aegon betaalt rest van staatssteun terug

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. Verzekeraar Aegon gaat de resterende 2 miljard euro staatssteun terugbetalen. Deze maand nog maakt het bedrijf 500 miljoen over aan Den Haag. De overige 1,5 miljard euro zal voor eind juni 2011 worden betaald. Aegon wilde al eerder de lening aan de overheid terugbetalen, maar moest eerst overeenstemming bereiken met de Europese Commissie over het herstelplan voor de onderneming. Aegon kreeg gisteren de de definitieve goedkeuring van de Europese Commissie voor dit herstelplan. Aegon kreeg in oktober 2008 3 miljard euro van de overheid omdat het bedrijf door de kredietcrisis in problemen was geraakt. De Commissie heeft wel een aantal voorwaarden opgelegd aan Aegon tot het moment dat het de staatssteun volledig heeft terugbetaald. Zo mag de verzekeraar geen dividend uitkeren en geen overnames doen.

Nokia aangeklaagd voor spionage Iran

Washington. De Iraanse journalist en politieke dissident Isa Saharkhiz daagt Nokia Siemens voor de rechter in de Verenigde Staten, omdat het telecombedrijf de Iraanse regering zou hebben voorzien van technologie om burgers te bespioneren. Dat maakte het Amerikaanse advocatenkantoor van de Iraniër gisteren bekend. Saharkhiz stelt dat de schendingen van de mensenrechten door de Iraanse overheid in belangrijke mate kunnen plaatsvinden doordat de inlichtingendienst beschikt over afluistercentra, die zijn ingericht met apparatuur van Nokia Siemens. (ANP)