Corruptie Blagojevich grotendeels onbewezen

De oud-gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois, Rod Blagojevich, is gisteren schuldig bevonden aan slechts 1 van de 24 aanklachten in de corruptiezaak tegen hem. Een federale jury slaagde er tijdens twee weken van beraadslaging niet in een unaniem oordeel te vellen over de 23 overige aanklachten, waaronder afpersing. De aanklagers gaan in beroep.

De tegenslag voor de Amerikaanse justitie komt na een proces van twintig maanden dat in de Verenigde Staten veel media-aandacht heeft gekregen. De corruptieaffaire bracht eind 2008 ook de toen net gekozen president Barack Obama in verlegenheid, die eerder had samengewerkt met de Democraat Blagojevich (53). Een van de aanklachten was dat de oud-gouverneur de vacante senaatszetel die Obama in Illinois achterliet probeerde te verkopen.

De enige beschuldiging waar de jury het over eens kon worden, is dat Blagojevich in 2005 valse verklaringen heeft afgelegd tegen de FBI. De oud-gouverneur ontkende tijdens een verhoor dat hij de donoren achter campagnedonaties had nagetrokken. Voor dit relatief lichte vergrijp kan Blagojevich vijf jaar cel krijgen.

Volgens een van de juryleden was Blagojevich wel bijna veroordeeld voor het proberen te verkopen van Obama’s zetel: elf juryleden waren voor, één lid zou steeds tegen hebben gestemd.

Uit afgetapte telefoongesprekken maakten aanklagers op dat Blagojevich onder meer weigerde voor een kinderziekenhuis te betalen zolang de directie geen geld voor zijn herverkiezingscampagne overhad. Ook eiste hij geld van een bedrijf dat een tolweg in de staat aanlegde. (AP, BBC)