Bulgaarse junkies en skinheads

Eastern Plays. Regie: Kamen Kalev. Met: Ovanes Torosion, Christo Christov, Nikolina Yancheva, Saadet Isil Aksoy. In: 6 bioscopen. ***

Films als Eastern Plays hebben de laatste jaren vanuit Oost-Europa, en dan met name Roemenië, het filmfestivalcircuit veroverd: felrealistische en vaak politiek getinte verhalen in een uitgebeende stijl.

Het regiedebuut van Kamen Kalev uit buurland Bulgarije is daarop geen uitzondering. Net als zijn geestverwanten uit de regio draaide Kalev zijn verhaal over twee broers – de één junkie, de ander skinhead – in Sofia met amateuracteurs en semidocumentair.

Christo Christov, die de aan methadon en alcohol verslaafde ‘mislukte’ kunstenaar Hristo speelt, tekende erg dicht naar het leven: hij stierf voordat de film klaar was aan een overdosis. De schilderijen in de film zijn van zijn hand. Als zijn jongste broer Georgi onder invloed van neonazi’s een Turkse familie te grazen neemt, ontfermt Hristo zich over hen en wordt verliefd op de dochter.

Meer dan een verhaal over twee broers, of een liefdesgeschiedenis, lijken de gebeurtenissen in Eastern Plays voor Kalev vooral een excuus om hedendaags, vooral nachtelijk Sofia te observeren. De opgekropte woede – „The fat politicians use the aggression of the dumb asses” - die daar z’n uitweg zoekt, is zijn echte zorg. Onvervalste, noodzakelijke, maar ook niet bijster originele geëngageerde cinema.

    • Dana Linssen