Boekarest zet diplomaat Rusland uit

Roemenië heeft gisteren een Russische diplomaat tot persona non grata verklaard, in reactie op de aanhouding en uitzetting van een Roemeense diplomaat door Rusland wegens spionage. De diplomaat, wiens identiteit niet werd bekendgemaakt maar die dezelfde rang heeft als de door Rusland uitgezette diplomaat, moet Roemenië binnen 48 uur verlaten.

Rusland maakte maandag bekend dat het Gabriel Grecu, eerste secretaris van de afdeling politieke zaken van de Roemeense ambassade in Moskou, tot persona non grata had verklaard. Volgens de Russische geheime dienst (FSB) werd hij op heterdaad betrapt toen hij militaire geheimen probeerde te stelen. Hij werd aangehouden en korte tijd ondervraagd, waarna hem werd opgedragen Rusland binnen 48 uur te verlaten. Volgens nog onbevestigde berichten heeft Grecu dat inmiddels gedaan.

Roemenië veroordeelde gistermiddag de Russische maatregel. Die is „een grove overtreding” van de Weense Conventie over diplomatieke betrekkingen uit 1961, stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Landen die de conventie hebben ondertekend mogen diplomaten niet aanhouden en ondervragen. Kort daarna besloot Roemenië tot de uitzetting van een Russische diplomaat van gelijke rang. Boekarest ging verder niet in op de beschuldigingen van spionage.

De betrekkingen tussen Moskou en Boekarest zijn verslechterd sinds het besluit van Roemenië in februari om onderdelen van een Amerikaans raketschild op zijn grondgebied te plaatsen. Moskou zegt dat de onderscheppingsraketten tegen Rusland kunnen worden gebruikt. De Verenigde Staten en Boekarest ontkennen dat.

De Russische maatregel wordt ook in verband gebracht met de steun van Boekarest voor de nieuwe, pro-westerse regering in Moldavië, die vorig jaar de macht overnam van een meer op Rusland georiënteerde regering. De regering in Chisinau is hard gebotst met Moskou over de aanwezigheid van Russische militairen in Transnistrië, een Moldavische regio die zich wil afscheiden. (AFP, AP)