Bij 457 bezoekers moet heropend Stedelijk weer dicht

Het Stedelijk Museum in Amsterdam mag in het oude deel van het gebouw, dat volgende week wordt heropend, van de brandweer niet meer dan 457 mensen tegelijk toelaten. Dat kan op piekmomenten, bijvoorbeeld tijdens de Uitmarkt over tien dagen, tot lange rijen leiden.

De brandweer geeft geen toestemming om meer mensen tegelijk toe te laten, omdat er maar één plek is waar bezoekers het museum in en uit kunnen. De andere in- en uitgangen zijn wegens de verbouwing gesloten.

De museumdirectie verwacht ondanks de beperking geen problemen. „457 mensen is een redelijk aantal”, laat een woordvoerder weten. „Een drukbezochte tentoonstelling heeft 1.500 tot 2.000 bezoekers per dag, dat kun je gewoon halen met deze richtlijn. Rijen verwachten we alleen op piekmomenten, zoals bij de Uitmarkt.”

Ook op de besloten voorbezichtigingen die het museum volgende week organiseert, worden veel mensen verwacht. Vierduizend journalisten, kunstenaars, zakenrelaties en vrienden van het museum zijn uitgenodigd. Ze worden donderdag en vrijdag in groepen binnengelaten. Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus, tijdens de Uitmarkt, is het museum open voor het publiek. Op de Uitmarkt komen doorgaans een half miljoen mensen af. Het museum is dat weekend gratis toegankelijk.

Het Stedelijk neemt maatregelen om de wachttijden te beperken en het publiek te informeren. Vooralsnog wordt de tijd die mensen in de zalen mogen doorbrengen niet beperkt. Volgens de woordvoerder is de heropening toch vooral positief nieuws: „De volledige oudbouw gaat open, met dankzij de restauratie meer zalen dan ooit tevoren.”