Anelka neemt schorsing niet serieus

De schorsing van achttien interlands heeft geen indruk gemaakt op Nicolas Anelka. „Dit is een schijnvertoning. Deze commissie is één grote grap. Ik lach me dood”, zei de 31-jarige speler van Chelsea vandaag in de Franse krant Le Soir.

Anelka kreeg de straf gisteren bij verstek opgelegd voor de gebeurtenissen tijdens het WK voetbal. De international beledigde bondscoach Raymond Domenech en werd naar huis gestuurd. Die beslissing viel slecht bij de rest van de selectie, die vervolgens weigerde te trainen. Samen met de slechte prestatie van Frankrijk – in de eerste ronde werd de ploeg roemloos uitgeschakeld – wekte dat de woede van de Franse politiek en een groot deel van de bevolking.

„Ik heb eerder al gezegd dat mijn interlandloopbaan is geëindigd op 19 juni, de dag dat ik naar huis moest. Deze mensen zijn echt clowns”, zei Anelka over de mensen die hem schorsten. „Ze proberen door dit soort schorsingen uit te delen hun gezicht te redden.”

Ook andere hoofdrolspelers werden gestraft: aanvoerder Patrice Evra hoeft zich vijf wedstrijden niet te melden, Franck Ribéry drie duels en Jérémy Toulalan één duel. Eric Abidal moest eveneens voor de tuchtcommissie verschijnen, maar hij werd later vrijgesproken.

Drie van de vijf spelers verschenen gisteren voor de tuchtcommissie in Parijs. Ribéry kreeg geen toestemming van Bayern München om naar de Franse hoofdstad te reizen, terwijl Anelka weigerde om te komen. Topofficial Jean-Louis Valentin, die na de gebeurtenissen in Zuid-Afrika ontslag nam, zei na de zitting dat hij de indruk had dat het drietal wroeging had over de incidenten. „Ik had het gevoel dat ze er oprecht spijt van hadden. Tot op zekere hoogte was sprake van een zeer goede dialoog met de commissie. De gesprekken duurden vrij lang.” Valentin was de enige betrokkene die wilde reageren. De drie spelers en getuigen, onder wie Domenech, verlieten het gebouw via de achterdeur of sprongen in gereedstaande auto’s. De Franse official hoopt dat de affaire nu afgesloten is. „Als liefhebber van het Franse voetbalelftal vind ik dat iedere speler recht heeft op een tweede kans. Deze zaak is afgehandeld. Het is tijd om de pagina om te slaan en verder te gaan.” (ANP, AFP)