Ajax laat kansen liggen in Kiev, toch perspectief

Dinamo Kiev 1 Ajax 1

Ruststand 0-0. 57. Vertonghen 0-1, 65. Goesev 1-1. Scheidsrechter: Busacca. Toeschouwers: 16.500.

Vooraf tekende Ajax-trainer Martin Jol voor een gelijkspel tegen Dinamo Kiev, maar zijn ploeg had gisteravond in de hoofdstad van Oekraïne genoeg kansen om het veld als winnaar te verlaten. Ajax verzuimde in de hoofdstad van de Oekraïne een belangrijke stap te zetten naar de groepsfase van de Champions League. Toch is het perspectief voor de return van volgende week woensdag in Amsterdam beter dan verwacht.

In de eerste van twee duels in de laatste voorronde van de Champions League speelde Dinamo het laatste half uur van de wedstrijd met tien man omdat het talent Denis Garmash met een tweede gele kaart van het veld was gestuurd. Na een overtreding voor rust op Luis Suarez, die Garmash een reprimande opleverde van aanvoerder Andrej Sjevtsjenko, haalde hij halverwege de tweede helft Jan Vertonghen onderuit. Uit de vrije trap die daar op volgde, kopte de Belg de bal achterwaarts in het net voor Ajax. Maar de voorsprong was van korte duur. Tien minuten later glipte Oleh Goesev bij een lange bal eenvoudig door de defensie van Ajax en maakte simpel 1-1. Zoals wel vaker de laatste weken bleek de Nederlandse bekerhouder kwetsbaar in de lucht.

„De rugdekking was niet goed verzorgd”, constateerde Jol over het moment dat Oleguer, vanwege zijn routine de vervanger van Toby Alderweireld, bij een uittrap van de zeventienjarige Kiev-doelman Maxim Koval een kopduel verloor. Toch sprak de oefenmeester voor de NOS-microfoon van een goed resultaat. „Dinamo startte een stuk scherper dan wij. Maar het aantal kansen dat de ploeg kreeg, viel wel mee. Jammer dat we zelf verzuimden meer doelpunten te maken. In een volle Arena moeten we aan het langste eind kunnen trekken.”

Voor de loting hoopte Jol vooral niet aan Dinamo Kiev te worden gekoppeld. De vrees daarvoor was begrijpelijk, want de club is de kampioen van het kwalificatietoernooi. In de afgelopen dertien jaar miste de Oekraïense ploeg slechts eenmaal het hoofdtoernooi van de lucratieve competitie. Ajax werd in 2006 en 2007 uitgeschakeld door FC Kopenhagen en Slavia Praag in de laatste voorronde.

Het was door zijn schorsing in de Nederlandse competitie voor het eerst dat Suarez, de aanvoerder van Ajax, samen speelde met aanwinst Mounir El Hamdaoui, gekocht van AZ. Ze worden al geafficheerd als een koningskoppel. Het lag voor de hand dat beiden als een duo in de spits zouden functioneren in een 4-4-2-systeem. Maar Jol stemt zijn strijdwijze niet af op het beschikbare materiaal. Beiden moeten zich schikken in de huisstijl van Ajax met drie spitsen. Waarbij Suarez vanaf rechts natuurlijk wel veel vrijheid heeft om El Hamdaoui op te zoeken in het centrum.

Daar bleken beide spelers elkaar in Kiev al redelijk goed te vinden. Ze forceerden in de eerste helft meteen drie kansen waaruit doelpunten hadden kunnen ontstaan. Eerst was er het passje van El Hamdaoui op de Uruguayaan in het strafschopgebied, waarbij de bal rakelings voorlangs ging. Even later gaf Suarez voor op de Rotterdamse aanwinst van Ajax, die te mooi wilde scoren. Bij de volgende kans probeerde Suarez het alleen, terwijl El Hamdaoui er beter voor stond. Doelman Koval, uitblinker bij Dinamo, bracht redding voor zijn ploeg.

Suarez en El Hamdaoui zijn beiden creatief met de bal, snel, technisch, scoren vaak maar hebben ook het egoïstische karaktertrekje dat typerend is voor een centrumspits. Ze zullen dan ook oog voor elkaar moeten krijgen om uit te groeien tot een koningskoppel dat in staat moet zijn om bij Ajax vijftig competitiedoelpunten te maken. En daarbij blijft het de vraag hoe El Hamdaoui omgaat met de ramadan, een lastige dit jaar, omdat het nu in een periode is dat de zon laat ondergaat. En er dus pas na die tijd gegeten en gedronken mag worden.

Dinamo Kiev beschikte gisteravond over slechts één spits, weliswaar met een grote reputatie: Sjevtsjenko. De tweede ‘puntspeler’, Artem Milevski, bleef aan de kant. Trainer Valeri Gazzajev had voor een 4-2-3-1 opstelling gekozen met veel positiewisselingen op het middenveld. Net als vroeger, onder de befaamde coach Valeri Lobanovski, bleek de ploeg met grote snelheid te kunnen omschakelen van verdediging naar aanval. Ajax had het daar in het begin van de wedstrijd zichtbaar lastig mee. Oleguer had moeite met de snelheid van de Kiev-spelers, maar onderschepte veel ballen. Sjevtsjenko liet zich vorige week in het uurtje in het oefenduel tegen Nederland B weinig zien. De voormalige vedette van AC Milan speelde gisteravond opnieuw tamelijk onopvallend tot hij een kwartier voor tijd werd gewisseld.