6 redenen om uit te gaan

1 festival

Haarlem Jazzstad

Haarlem: op en rond de Grote Markt. Van 18 t/m 22 aug. Gratis. www.haarlemjazzstad.nl

Hoogtepunten van de 30ste editie van Haarlem Jazzstad zijn o.a. James Carter en De Nazaten, het Benjamin Herman Kwartet, Anthony Joseph en The Spasm Band, Relax en Giovanca. De optredens vinden plaats op de Grote Markt en vrijdag en zaterdag ook op het Klokhuisplein, de Oude Groenmarkt en het Proveniersplein. Haarlem Jazzstad opent met optredens van Josee Koning Trio & Diego Figueiredo (20.00u) en Piet Noordijk & The Beets Brothers (22.00u).

2 openluchtbios

Pleinbioscoop

Rotterdam: Lloyd Multiplein. Tijd: 21.30u, terrein open v.a.19.00u. Gratis (een stoel huren kost 1 euro). www.pleinbioscooprotterdam.nl

Pleinbioscoop tovert het Lloyd Multiplein om tot openluchtbioscoop met een divers programma – van Hollywoodhit tot wereldcinema. Vanavond wordt de oorlogsfilm Inglourious Basterds (2009) van Quentin Tarantino vertoond. Met o.a. Brad Pitt als de leider van een Joodse commando-eenheid en Christoph Waltz als een SS-officier. Je eigen drank meenemen mag niet meer, fris mag wel zolang het niet in glas verpakt zit.

3 festival

Biton Open Air (BOA)

Utrecht: in en voor het pand van B.I.T.O.N. Lucasbolwerk 16. Tijd: v.a. 17.15u. www.bitonopenair.nl

Het gratis festival Biton Open Air wordt georganiseerd door studentengezelligheidsvereniging Biton. Line-up: Jetlox Lion, The Mrs., Klopje Popje, Primer, HipHopKloon, Resistor en The Shenanigans.

4 muziek

Basia Bulat

Amsterdam: Paradiso kleine zaal. Tijd: 22.00u. Entree: 11 euro + lidm. www.paradiso.nl

Optreden van de Canadese singer-songschrijver Basia Bulat, dat oorspronkelijk gepland stond voor 22 april en door de IJslandse aswolk werd uitgesteld. Met haar licht hese stem zingt Bulat haar folkliedjes vaak a capella in haar eentje, maar soms ook met begeleiding van viool en drum. Begin dit jaar verscheen haar tweede album Heart Of My Own op het Roughtrade label.

5 live expositie

Iconen in uitverkoop

Rotterdam: Galerie KunstInzigt. T/m 20 aug, 10.00-18.00u, expofeest za 21 aug. www.kunstinzigt.nl |

Live expositie waarbij kunstschilder Mario Melse met zijn action paintings de bizarre pluimage van Rotterdam in combinatie met wereldberoemde iconen in beeld zet. Melse haalt zijn inspiratie uit literatuur, films en de straat. Zijn kunstwerken zijn gesampeld: mental pictures van bijzondere momenten. De expositie wordt zaterdag afgesloten met een feest.

6 muziektheater

Hauser Orkater Tribuut - Egon Kracht & the Troupe

Amsterdam: Martin Luther Kingpark. T/m 21 aug, vanavond 19.00, 20.30, 22.00u. www.deparade.nl

Egon Kracht & The Troupe haalt samen met Maarten van Roozendaal, Frans van Deursen, plus enkele Hauser Orkaterleden, herinneringen op aan Hauser Orkater. Deze legendarische muziektheatergroep bracht tussen 1972 en 1980 een absurdistische mix van theater, mime en pop.