Wetenschap kort

Diepe slapers zijn herkenbaar aan hersenactiviteit

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Of mensen door harde geluiden heen slapen of gemakkelijk wakker worden, is te zien aan hun hersenactiviteit. Vaste slapers hebben meer ‘slaapspoelen’: uitbarstingen van hersenactiviteit die een seconde duren en typerend zijn voor de diepe slaap en de daaraan voorafgaande fase. Slaapspoelen hebben mogelijk een functie bij het leren tijdens de slaap. Bij de deelnemers aan het onderzoek was er weinig variatie in het aantal: tussen de 4,5 en 6 per minuut. Des te opvallender is het dat mensen met meer dan 5,5 slaapspoelen per minuut twee keer zo vast sliepen als anderen. Die bleven rustig in slaap bij geluiden van een vliegtuig of telefoon, schreven de onderzoekers vrijdag in Current Biology.

Schimmel doodt vleermuizen

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Een in 2006 ontdekte schimmel doodt snel veel vleermuizen in het noordoosten van de Verenigde Staten. Zeven soorten zijn aangetast, waaronder de daar algemeen voorkomende kleine bruine vleermuis (Myotis lucifugus). Elk jaar sterft in door de schimmel aangetaste winterslaapholen gemiddeld driekwart van de dieren. Als het zo doorgaat, zijn de kleine bruine vleermuizen over zestien jaar uit de regio verdwenen, voorspelden biologen eerder deze maand in Science. De schimmel (genaamd Geomyces destructans) besmet ook Europese vleermuizen, schreven biologen vorige week in Emerging Infectious Diseases, maar die kunnen er tegen. Dat wijst erop dat de schimmel van oorsprong in Europa voorkomt.

Evolutiepsycholoog Hauser in opspraak

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De prominente Amerikaanse wetenschapper Marc Hauser is in opspraak geraakt. Hij bestudeert apen om te leren over de evolutie van moraal en het denken. Hauser heeft na intern onderzoek van Harvard University, waar hij werkt, een wetenschappelijk artikel in het tijdschrift Cognition uit 2002 teruggetrokken. Dat meldde de Amerikaanse krant The Boston Globe vorige week. De ‘gegevens [van het artikel uit 2002] ondersteunen de conclusies niet’, is de toelichting van Cognition. Harvard en Hauser zwijgen over de kwestie. Volgens The New York Times confisqueerde de universiteit al drie jaar geleden computers en documenten van de onderzoeker. Hauser is op de universiteit onbereikbaar en meldt op zijn voicemail dat hij van juli 2010 tot de herfst van 2011 afwezig zal zijn. Ook de hoofdredacteur van Cognition zei geen toelichting te hebben gekregen. Vorig jaar hield Hauser aan de Universiteit Leiden de jaarlijkse Tinbergenlezing. „Dit is een man die naam heeft in het veld”, zegt de Nederlandse primatoloog Jan van Hooff. Volgens The Boston Globe zijn er twijfels over nog twee wetenschappelijke publicaties van Hauser.