Welten berispt om Suriname-stop

Korpschef Bernard Welten van de Amsterdamse politie is buiten zijn boekje gegaan door samenwerkingsprojecten met de Surinaamse politie af te blazen. Niet de politie, maar de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie beslissen daarover, bevestigt een woordvoerder van minister Hirsch Ballin (Justitie/Binnenlandse Zaken, CDA).

Gisteravond bevestigde Welten een bericht in deze krant dat de Nederlandse politie alle activiteiten op het gebied van politie en justitie stopzet. De afgelopen vier jaar was daar een bedrag mee gemoeid van 12,8 miljoen euro. Er is nog 3 miljoen gereserveerd.

Vanochtend is Welten geïnformeerd over het ongenoegen van de minister. Zijn besluit strookt niet met de lijn van Buitenlandse Zaken: „Nederland blijft streven naar een zakelijke en betrokken relatie met Suriname.” Justitie en Binnenlandse Zaken volgen die lijn, aldus een woordvoerder. „Het is dus niet de bedoeling van de regering om lopende projecten te staken.”

De korpschef heeft de steun van de Amsterdamse burgemeester, Eberhard van der Laan. „De burgemeester is door Welten van zijn besluit op de hoogte gesteld en heeft ermee ingestemd”, aldus zijn woordvoerder. Het college van B en W beslist volgende week of samenwerkingsprojecten in Suriname gestaakt worden. „Het is bijvoorbeeld de vraag of ook humanitaire projecten gestaakt moeten worden”, aldus de woordvoerder.