VS dreigen Turkije met stop wapenleveranties

De Amerikaanse president Obama heeft de Turkse premier Erdogan persoonlijk gewaarschuwd dat de wapenleveranties aan Turkije gevaar lopen als de Turkse regering de band met Israël niet verbetert. Ook de Turkse steun aan Iran kan de wapenverkoop bemoeilijken, aldus president Obama. Dat schreef de Britse krant Financial Times gisteren op gezag van Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

De Amerikaanse druk komt op een moment waarop Turkije onbemande vliegtuigen van de Verenigde Staten willen kopen. Turkije wil de zogenoemde drones gebruiken tegen rebellen van de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die vanuit bases in Noord-Irak aanvallen in Turkije uitvoeren.

De spanningen tussen Turkije en Israël zijn hoog opgelopen na de Israëlische entering van een hulpkonvooi voor de Gazastrook eind mei, waarbij negen Turkse doden vielen. De Israëlische blokkade van het Palestijnse gebied heeft de onderlinge verhoudingen tussen Turkije en Israël, tot voor kort goede bondgenoten, al eerder verslechterd. Israël is van oudsher de naaste Amerikaanse bondgenoot in het Midden-Oosten.

De ontmoeting tussen Obama en Erdogan had plaats tijdens de G20-top in Canada in juni. De Amerikaanse regering was zeer ontstemd over de Turkse weigering in de VN-Veiligheidsraad in te stemmen met nieuwe sancties tegen Iran eerder die maand.

Obama heeft Erdogan gezegd dat het Congres zich door „sommige acties” afvraagt of Turkije nog wel een bondgenoot is, aldus een anonieme regeringsfunctionaris. „Dat betekent dat het voor ons moeilijker wordt sommige Turkse verzoeken, bijvoorbeeld wapens om de PKK te bestrijden, door het Congres aanvaard te krijgen.” De Republikeinse senator Sam Brownback (Kansas) heeft vorige week de benoeming van de voorgedragen Amerikaanse ambassadeur in Turkije, Francis Ricciardone, geblokkeerd. In een verklaring zei Brownback alleen dat zijn veto de „steeds complexer wordende, gespannen en onvoorspelbare Amerikaans-Turkse relatie” onderstreept.