Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. De eerste scholen die het hele jaar door open zijn en waar de ouders zelf bepalen wanneer ze op vakantie gaan, zijn er. Leerlingen kunnen er dagelijks van acht tot zes terecht en krijgen een individueel leerplan. Dit jaar openen er al acht van deze scholen en er staan er nog tientallen op stapel. Ned.1, 18.15-18.40u.

Terzake. Nieuws- en duidingsmagazine, gepresenteerd door Lieven Verstraete. Met na het nieuwsoverzicht een extra live-uitzending over Pakistan.Canvas, 20.00-20.45u.

Netwerk. Netwerkverslaggever Nienke Bakker gaat in deze aflevering van de serie ‘De eenzame dood’ op zoek naar het verhaal achter de dood van de 57-jarige Piet Westdijk. Maandenlang ligt zijn lichaam in een huisje op een volkstuincomplex in Rotterdam. Met bekenden van Westdijk worden zijn leven en eenzame dood gereconstrueerd.Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/DenHaag vandaag. Een gesprek met de ouders van de jongen die een jaar geleden bij de strandrellen in Hoek van Holland door een politiekogel dodelijk werd getroffen. Verder het laatste nieuws over de kabinetsformatie. Ned.2, 22.15-22.40u.

informatief

Themenabend: Das Geheimnis der Macht. Twee documentaires en een interview over de Italiaanse maffia. Eerst Mafia, Parasit, waarin de Siciliaanse cosa nostra vergeleken wordt met een parasiet: een intelligent organisme dat in symbiose met een gastheer leeft. Om 22.55u een interview met Roberto Scarpinato, antimaffiamagistraat die al twintig jaar aan het hof van Palermo werkt. Hij was onder meer aanklager in het proces tegen voormalig president Andreotti en is auteur van Il ritorno del principe, waarin hij de parallel trekt tussen Macchiavelli’s analyse in Il Principe (1532) en het huidige Italië: de economische en politieke machten zijn er zo onlosmakelijk verbonden met de wereld van de georganiseerde misdaad dat een scheidslijn nauwelijks te trekken is. De strategie die ‘De heerser’ toepast om aan de macht te komen en te blijven zijn: systematische corruptie, terrorisme en maffiapraktijken. Tot slot om 23.20u Dreckige Geschäfte, over de grootscheepse zwendel met giftig afval door de Napolitaanse camorra. Het afval werd illegaal door half Europa verspreid. De aanklacht die de Italiaanse justitie tegen de organisatie opstelde telt al 643 pagina’s. Arte, 22.05-0.05u.

Gefangen im Dschungel – Die Entführung der Ingrid Betancourt. De voormalige Colombiaanse presidentskandidaat Betancourt vertelt over de ruim zes jaar waarin zij gevangene was van de FARC. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de regering van haar land ging ze in 2002 toch op campagne in een streek die beheerst werd door deze guerrillagroep. Na haar bevrijding kreeg ze veel kritiek van voormalige medegevangenen. ARD, 22.45-0.25u.

amusement

La Surprise. Televisiedrama van Alain Tasma uit 2007. Kort voor haar vijftigste verjaardag verlaat Marion, na twintig jaar huwelijk, haar man. Zij is plotseling verliefd geworden op Claude, een vrouw. Marion moet opboksen tegen sociale conventies en vooroordelen om haar geluk te bevechten. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 21.00-22.30u.

Sterren op het doek. Hanneke Groenteman interviewt Marc-Marie Huijbrechts die ondertussen geportretteerd wordt door Anja Jager, Rianne Smit en Sattar Kawoosh. Ned.2, 21.20-22.00u.

radio

Hoe?Zo!Radio. Afrika is snel aan het verstedelijken. De levens van de nieuwkomers veranderen drastisch wanneer zij in een stad terechtkomen. Hoe overleeft iemand van het platteland de grillen van de grote stad? Rik Delhaas schreef het boek Pechvogels en gelukzoekers met verhalen van en over nieuwe stedelingen. Hij is samen met Afrikadeskundige Marcel Rutten te gast. Rutten vertelt over de enorme politieke, economische en democratische gevolgen van de razendsnelle verstedelijking in Afrika. Radio 5, 21.02-22.00u

Zomeravondconcert. Afgelopen zondag opgenomen concert van de Salzburger Festspiele. De Wiener Philharmoniker o.l.v. Riccardo Muti in Iwan de verschrikkelijke van Prokovjev. Met Gérard Depardieu als Iwan, mezzosopraan Olga Borodina en Ildar Abdrazakov, bas. Daarna een opname van een concert op 11 juli in Graz door het Zemlinsky Quartet. Het speelt van Dvorák het Strijkkwartet in Es opus 96, het Strijkkwintet in Es opus 70 en het Strijksextet in A opus 48.Radio 4, 20.02-23.00u.

Radio 6 live: The Brazilian Summer Sessions. Reeks documentaires en concerten over en van Braziliaanse cultuur in Nederland. Vanavond de eerste delen van twee concertopnamen, gemaakt in het Bimhuis op 5 juni van Paula Lima en op 2 juli van Luiz Melodia. Verder een opname van de in Nederland wonende Braziliaanse musicus Nelson Latif, Paula Lima, een diva uit São Paulo die samba chic creëerde (Afro-Braziliaanse dansmuziek met de glamour van moderne funk en soul), en Luiz Melodia, een van de originele artiesten van de MPB (Música Popular Brasileira), waarbij samba en bossanova worden gemengd met de westerse pop van de jaren zestig en zeventig. Als laatste Nelson Latif, gitarist en cavaquinho-speler, gespecialiseerd in jazz en choromuziek.Radio 6, 22.02-0.00u.