Vitesse is Georgische geldschieter en feestdag rijker

Merab Jordania wordt de eerste buitenlandse eigenaar van een club uit het Nederlandse betaald voetbal. De Georgiër belooft Vitesse het landskampioenschap.

ARNHEM Teamfoto spelersselectie en staf Vitesse seizoen 2010-2011
ARNHEM Teamfoto spelersselectie en staf Vitesse seizoen 2010-2011

„Genoeg.” Zo luidde het antwoord van de Georgische zakenman Merab Jordania op de vraag hoeveel voetballers van naam Vitesse binnenkort zal presenteren. „Geef me nog twee dagen de tijd”, zei de 49-jarige eigenaar van de Arnhemse club bij zijn presentatie gisteren . Er klonk gelach in het zaaltje met journalisten in het Stadion Gelredome. Maasbert Schouten, de voorzitter van de raad van commissarissen die alle aandelen van de club voor een onbekend bedrag overdeed aan Jordania, verzekerde daarop dat het niet om een grapje ging. „Jordania is een serieuze man. De datum 16 augustus wordt een officiële feestdag voor alle Vitessenaren”, zo stelde Schouten.

Op 11 juli – de dag van de WK-finale – legde Schouten via de Nederlander Marcell Ham de eerste contacten met Jordania. Nadat de Georgiër eerder de mogelijkheden bij AZ en het Belgische KV Mechelen had verkend, richtte hij zijn vizier nu op de noodlijdende Arnhemse club. Vitesse was sinds eind vorig jaar in handen van multimiljonair Schouten, de oprichter en eigenaar van hypotheek- en kredietverstrekker Afab.

Schouten had ook enige scepsis over de plannen van de Oost-Europeaan. De eredivisieclub had in het verleden wel vaker te maken gehad met investeerders die gouden bergen beloofden. Zo bleken de plannen van voormalig voorzitter Karel Aalbers om van Vitesse een topclub te maken zo onrealistisch dat hij in 2000 werd gedwongen te vertrekken. Sindsdien vocht Vitesse vooral voor het bestaan van de club. Gaandeweg de contacten raakte Schouten zo overtuigd van de goede bedoelingen van Jordania dat Vitesse hem als reddende engel binnenhaalde. Alleen het zogenoemde gouden aandeel komt niet in handen van Jordania. Daardoor blijven onder meer de naam, de kleuren en de vestigingsplaats van de club gewaarborgd. „Vanaf de eerste ontmoeting tot nu is het een soort jongensboek geweest”, zei Schouten. „We doen nu niet meer mee aan het WK overleven. Vitesse gaat voor de landstitel!”

Jordania, net als Schouten gekleed in een donker pak met een gele clubdas van Vitesse, introduceerde zichzelf eerst in het Engels aan de media. Hij beschreef in een paar minuten zijn loopbaan. Hij begon in 1978 als profvoetballer bij Dinamo Tbilisi en beëindigde twaalf jaar later zijn carrière. Jordania was overigens maar zelden een vaste waarde bij de club, die in 1981 de Europa Cup voor bekerwinnaars won. „Misschien leuk voor de fans van Vitesse om te horen: in de halve finale versloegen we Feyenoord. Dat wil ik met Vitesse weer doen”, zo zei hij. Feyenoord-Vitesse staat op 29 augustus op het programma.

Jordania was na zijn loopbaan als voetballer ruim zeven jaar eigenaar van Dinamo Tbilisi totdat de Georgische voetbalbond GFF hem aanstelde als voorzitter. Jordania trad in 2005 naar eigen zeggen na acht jaar onder druk van de regering van president Michail Saakasjvili terug als voorzitter van de Georgische voetbalbond. In 2003 werd hij een maand gevangen gezet wegens verduistering. Twee jaar daarna kwam de oud-bondscoach van Georgië opnieuw in de cel terecht voor het wegsluizen van geld. Jordania en Vitesse deden beide zaken gisteren luchtigjes af als „politieke kwesties”.

Schouten stelde na vragen over het verleden van de nieuwe eigenaar op geïrriteerde toon vast dat Jordania nauwkeurig is gescreend. „Niet alleen wij hebben ons huiswerk gedaan. De KNVB en gerenommeerde advocaten hebben ook uitvoerig onderzoek verricht.”

Een woordvoerder van de KNVB liet vanmorgen weten dat de bond niet de persoonlijke antecedenten van de Georgiër heeft onderzocht. „De KNVB heeft alleen naar de overeenkomst gekeken”, aldus de woordvoerder.

Jordania was naar eigen zeggen „niet zomaar, maar uit liefde voor het Nederlandse voetbal” bij Vitesse terechtgekomen. De man die miljoenen euro’s verdiende met spelershandel en tv-rechten is van plan met zijn gezin in Nederland te gaan wonen. „We gaan er een sterke en grote club van maken. Dit is het begin van een nieuw tijdperk voor mij en Vitesse. Het is nu tijd dat ik het geld dat ik heb verdiend uitgeef”, zei Jordania, terwijl coach Theo Bos en manager voetbal Ted van Leeuwen toekeken.

Bos en Van Leeuwen, die de verzekering hebben gekregen dat ze voorlopig mogen blijven, reageerden enthousiast op de komst van de nieuwe eigenaar. Bos: „Het is voor een trainer altijd lekker met betere spelers te werken.”

Van Leeuwen, glimlachend: „We gaan de scouting van Ajax 2 nu verleggen naar die van Ajax 1.”