Tijgers sterven ook aan ruzies

TOPSHOTS In this photo taken on August 14, 2010 the skin of a dead Sumatran tiger lies on a table in a veterinary clinic at Surabaya Zoo after it was skinned from the carcass to be preserved. The 20-year-old critically endangered Sumatran tiger died earlier in the day as neglect and infighting between the management of Indonesia's largest zoo cost the lives of hundreds of animals, zoo official said on August 16, 2010. Between June and August alone, 20 animals died from illnesses and poor living conditions such as overcrowded cages, as the officials were busy fighting over who would manage the facility according to Surabaya zoo's interim management member Tony Sumampau. AFP PHOTO
TOPSHOTS In this photo taken on August 14, 2010 the skin of a dead Sumatran tiger lies on a table in a veterinary clinic at Surabaya Zoo after it was skinned from the carcass to be preserved. The 20-year-old critically endangered Sumatran tiger died earlier in the day as neglect and infighting between the management of Indonesia's largest zoo cost the lives of hundreds of animals, zoo official said on August 16, 2010. Between June and August alone, 20 animals died from illnesses and poor living conditions such as overcrowded cages, as the officials were busy fighting over who would manage the facility according to Surabaya zoo's interim management member Tony Sumampau. AFP PHOTO AFP

Een Australische kangaroe, een komodovaraan en nu ook deze Sumatraanse tijger: tientallen dieren stierven de afgelopen maanden onder mysterieuze omstandigheden in de Surabaya-dierentuin in Indonesië.

De dieren begonnen massaal neer te vallen nadat twee rivaliserende groepen onder leiding van managers Stany Soebakir en Basuki Rekso Wibowo ruzie kregen over wie de baas van de dierentuin was. Ze waren te druk met ruziën, dus bleef er geen tijd meer over om de dierentuin te managen.

De dieren stierven door ziektes als hepatitis en herpes, anderen door stress ten gevolge van overvolle kooien. Weer andere dieren kwamen om van de honger: de medewerkers hadden het vlees mee naar huis genomen om zelf op te eten.

De huid van deze tijger is afgestroopt om te bewaren.