Symbolisch

Eén ding moet je Geert toch nageven: voor een licht xenofobe, eurosceptische, anti-elitaire nationalist reist hij wel graag. Filmvertoninkje in Londen, benefietavondje in Israël, interviewtje in Denemarken, toespraakje in New York – nog even en de PVV kan de staatschuld aflossen met airmiles. En Mark en Maxime ondertussen maar hopen dat Geert per ongeluk een enkeltje boekt: krijgen ze eindelijk dat gedroomde rechtse LAT-kabinet.

Gedoogd op zesduizend kilometer afstand.

Zie het gerust als een ingenieuze afleidingsmanoeuvre. Terwijl in Den Haag 18 miljard aan bezuinigingen wordt bekokstoofd, zijn al onze ogen straks gericht op het trans-Atlantische drama genaamd ‘Moskee bij Ground Zero’. Of, nou ja, moskee. Zeg maar: een cultureel centrum met gebedsruimte, collegezaal, restaurant, zwembad én herdenkingsmonument voor de slachtoffers van 9/11 – toegankelijk voor iedereen, uit het zicht van waar de Twin Towers ooit stonden, in een buurt die zwart ziet van de halalsnackbars en kerken. Of zoals Volkskrant-columniste Amanda Kluveld het bouwwerk onlangs noemde: ‘De kroon op de aanslagen van 11 september’.

Ik noem het brein van Amanda sinds kort Ground Zero.

Tegenstanders zien in de moskee vooral een ‘symbolische’ provocatie – en geef ze eens ongelijk: de initiatiefnemer, imam Feisal Abdul Rauf, schreef al drie boeken over de heilige oorlog, excuus, verzoening tussen het Westen en de islam en hielp Bin Laden bij het werven van, pardon, de FBI bij het herkennen van radicaliserende moslims. Echt zo’n imam waarvan je zegt: zat hij niet in Fitna?

Nu maar hopen dus dat Geert in zijn speech terloops in herinnering roept met welk bouwwerkje dit circus ooit begonnen is: de Amerikaanse legerbasis vlak naast Mekka. Dát was namelijk de directe aanleiding voor Bin Ladens holy war. Om nog maar te zwijgen van de in 2004 opgetrokken Amerikaanse ambassade in Bagdad, met een eigen aggregaat, zwembad, bioscoop en restaurant – uitsluitend toegankelijk voor westerse bezoekers, in een buurt die het al maanden moest stellen zonder elektriciteit. Deze ambassade had overigens precies dezelfde afmetingen als het Vaticaan.

Hoe symbolisch.

Rob Wijnberg