Ruzie zit tv-show Suikerfeest in de weg

Het Amsterdamse Concertgebouw en het Metropole Orkest zijn al geboekt. Net zoals een aantal Marokkaanse en Tunesische solisten. 3JS, drie zangers uit Volendam die volgend jaar voor Nederland deelnemen aan het Eurovisie Songfestival, doet mee. Presentator is acteur Mimoun Oaïssa. En acteur Gijs Scholten van Aschat zou een gedicht voordragen.

Maar de uitzending van het feestelijke tv-programma rond het Suikerfeest op 10 september is onzeker. Het programma, dat wordt gemaakt door productiemaatschappij NTVF, zou één van de eerste uitzendingen zijn van de nieuwe moslimomroep OUMA. Het Commissariaat voor de Media trok vorige week echter de uitzendlicentie van de nieuwe omroep in, nog voordat er één programma was uitgezonden. Reden voor die ingreep is de breuk tussen twee partijen die in OUMA zouden samenwerken.

„In dit gevarieerde tv-programma willen we een belangrijk thema van het Suikerfeest vieren: verbroedering”, zegt tv-producent Marc Nelissen. „Alles staat in de startblokken, maar het is onduidelijk hoe het nu verder gaat.” De kosten bedragen tussen de 100.000 en 200.000 euro.

„Het bizarre is dat we op dit moment niet weten of en onder wiens vlag het programma wordt uitgezonden”, zegt Nelissen, die ook tv-registraties maakt van de Amsterdamse Uitmarkt en toneelstukken voor de publieke omroep. De publieke omroep zou dit jaar voor het eerst op Nederland 2 uitvoerig stilstaan bij het islamitische Suikerfeest. Op vrijdag 10 september 2010 eindigt de vastentijd ramadan.

Het Commissariaat voor de Media gaat met de Nederlandse Publieke Omroep overleggen over de invulling van de zendtijd voor moslims in de periode tussen 1 september en 2015. Deze week is er nog een hoorzitting met de oprichters van de moslimomroep.