Politiegeld voor hulp Suriname bevroren

De Amsterdamse politie zal voorlopig geen buurtregisseurs meer in Paramaribo detacheren. De samenwerking tussen Suriname en Nederland op het gebied van politie en justitie staat onder druk, na de verkiezing van Desi Bouterse als president van Suriname. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot eind 2011 3 miljoen euro beschikbaar, maar het is de vraag of dat geld nog naar Suriname gaat. De Raad van Korpschefs besluit volgende maand of de politiesamenwerking wordt voortgezet.

De Amsterdamse politie, die een groot deel van deze projecten coördineert, houdt vooralsnog op mensen te sturen. „We beraden ons, kijken de situatie aan en nemen in september een standpunt in, na overleg met de Raad van Korpschefs.”

De Amsterdamse inzet was de afgelopen jaren goed voor de bouw van zes politiebureaus, inclusief het hoofdbureau van politie en de huisvesting van de landelijke antiterreureenheid. De Surinaamse collega’s kregen verder trainingen voor de arrestatieteams en antiterreureenheden en er kwamen Amsterdamse buurtregisseurs. Met hulp van het ministerie van Justitie werd het gevangeniswezen gereorganiseerd. Criminele jongeren werden bij wijze van taakstraf ingezet bij de renovatie van Fort Nieuw Amsterdam.

Deze aanpak, die het ministerie van Justitie ‘structureel’ zou blijven financieren, was eind vorig jaar nog de afspraak. In totaal was er de afgelopen vier jaar 15,8 miljoen euro beschikbaar. Voor de besteding van de resterende 3 miljoen euro is in 2008 al toestemming gegeven.

Maar het hangt af van het standpunt van een nieuw kabinet over het Suriname van Bouterse of dat bedrag nog beschikbaar komt. Voorlopig, zegt een direct betrokkene, „is het afwachten wie er in Suriname op sleutelposities worden benoemd. Wie bijvoorbeeld de nieuwe minister van Justitie wordt.” Als de politiesamenwerking toch wordt voortgezet, moet daarvoor nog financiering worden gevonden nu de geldstroom vanuit Ontwikkelingssamenwerking volgend jaar stopt.