Omzet NXP ruim 30 pct gestegen

De omzet van Nederlandse chipfabrikant NXP is in het tweede kwartaal met ruim 30 procent gestegen in vergelijking met de overeenkomstige periode van 2009. De omzet bedroeg 1,2 miljard dollar (930 miljoen euro). Dat blijkt uit kwartaalcijfers die het bedrijf vandaag heeft gepubliceerd.

De winst van NXP kwam in het tweede kwartaal uit op 185 miljoen dollar, tegen een verlies van 29 miljoen in het tweede kwartaal van 2009. De chipsfabrikant verwacht, volgens topman Richard Clemmer, een stijging van dit resultaat met 7 tot 13 procent in het derde kwartaal.

NXP kreeg begin deze maand een notering aan de Amerikaanse Nasdaq. De uitgifteprijs werd daarbij vastgesteld op 14 dollar. De Nederlandse chipfabrikant, voortgekomen uit de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, had gehoopt tussen de 18 en 21 dollar per aandeel te ontvangen. Oorspronkelijk was het plan om 1,1 miljard dollar met de beursgang op te halen – dat werd uiteindelijk 476 miljoen dollar. Inmiddels is de koers van NXP onder de 12 dollar gezakt.

Topman Clemmer maakt zich geen zorgen om het koersverloop. „Het gaat om de lange termijn, dat is belangrijker”, zei hij vanmorgen in een toelichting op de kwartaalcijfers. Hij verwees daarbij naar de verbetering van de chipmarkt. Wel is het aandeel NXP, volgens hem, ondergewaardeerd ten opzichte van branchegenoten.

Door de economische crisis en een terugval in de vraag naar nieuwe chips kelderden de omzetten. De beursgang is een poging de miljardenschuld van de chipfabrikant te verminderen. Die schuld ontstond bij de overname in 2006 van NXP door private-equityfondsen KKR, Bain Capital Silverlake, Alp Invest en Apax. Zij kochten de chipmaker met geleend geld en plaatsten de schulden vervolgens op de balans.

De aandeelhouders moesten flink op NXP afschrijven. Dat gold ook voor Philips: al werd NXP op het juiste moment verkocht, Philips boekte op de resterende 20 procent van de aandelen honderden miljoenen euro’s af. Topman Gerard Kleisterlee gaf vorig jaar al aan dat Philips van het NXP-belang af wil, maar wel op een gunstig moment.