Nederland kort

Meer meldingen van wangedrag op officiersopleidingen

DEN HAAG. De militaire vakbond ACOM heeft maandag bijval gekregen van mensen die op officiersopleidingen te maken hebben gehad met wangedrag door medestudenten of instructeurs. Voorzitter Jan Kleian zei gisteren dat hij acht nieuwe reacties heeft gekregen, allen van vrouwen die Defensie inmiddels de rug hebben toegekeerd. Zaterdag bracht Kleian naar buiten dat op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) sprake is van geweld, aanranding, treiterijen, seksuele intimidatie en racisme. Hij baseerde zich op zeven dossiers van leden. Volgens hem gaat het om nog veel meer slachtoffers, maar houden zij veelal hun mond, uit schaamte of om problemen te voorkomen. Ingewijden stelden gisteren dat Defensie niet verrast kan zijn over ontoelaatbaar gedrag op de NLDA, een koepel van hogere opleidingen. Ze verwezen naar een vertrouwelijk rapport over het KIM, het instituut in Den Helder waar marineofficieren worden opgeleid. Het concept ligt klaar op het departement en de bevindingen daarin zijn niet best, aldus de bronnen. Een woordvoerder van Defensie wilde niets kwijt over het onderzoek en zei dat in de loop van de week een reactie komt. (ANP)

Grotere rol gezin bij gesloten jeugdzorg

DEN HAAG. Het gezin moet een grotere rol krijgen bij de behandeling van jongeren in de gesloten jeugdzorg. Dat stellen onderzoekers die de eerste proeven met gesloten jeugdzorg hebben onderzocht. Hun rapport verscheen gisteren. Jongeren met ernstige problemen kunnen uit huis worden geplaatst voor behandeling in gesloten jeugdzorg. Vooruitlopend op dit alternatief voor plaatsing in een jeugdgevangenis liep er al een aantal experimenten met de gesloten jeugdzorg. Volgens onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeksbureau Praktikon gaat het goed met jongeren die deze zorg achter de rug hebben. Uit onderzoek onder driehonderd cliënten blijkt dat ze hun gedrag hebben verbeterd, minder delicten plegen en vaker van de drank en drugs afblijven. Ook interviews een half jaar na de behandeling wijzen uit dat de ex-cliënten baat hebben gehad bij het verblijf in de gesloten jeugdzorg: 82 procent meldt dat het goed met hen gaat. (ANP)

Ziekenhuisafdeling even dicht na brand

ALKMAAR. De psychiatrische afdeling van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA), die gisterochtend door brand werd getroffen, kan de komende weken nog niet worden gebruikt. Dit heeft het MCA gemeld. De afdeling heeft onder meer roet- en waterschade opgelopen en moet eerst grondig worden gereinigd. Het MCA verwacht dat de deuren van de psychiatrische afdeling over vier weken weer open kunnen. Twee verpleegafdelingen die boven de getroffen afdeling liggen, hebben door de brand ook schade opgelopen. Naar verwachting worden deze twee afdelingen in de loop van deze week weer in gebruik genomen. De geëvacueerde patiënten van de afdeling psychiatrie worden overgeplaatst naar klinieken van de GGZ Noord-Holland Noord, waarvan de afdeling een onderdeel is. De patiënten van de bovengelegen afdelingen zijn tijdelijk elders binnen het ziekenhuis ondergebracht. (ANP)

Marine onderschept piraten bij Somalië

DEN HAAG. Het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft gisteren bij Somalië geholpen om een aanval van piraten op een tanker af te slaan. De marine kreeg een noodoproep van de onder Griekse vlag varende MV Anangel Innovation, die werd belaagd door een snelle motorboot. Dat heeft Defensie gisteren bekendgemaakt. De zeven aanvallers sloegen op de vlucht toen een Japanse marinehelikopter verscheen, die volgens Defensie enkele minuten eerder bij de tanker was dan de Nederlandse helikopter Lynx. De Lynx probeerde de vluchtende aanvallers te stoppen met waarschuwingsschoten. Dat lukte pas toen het fregat was gearriveerd en met mitrailleurs ook waarschuwingsschoten loste. (ANP)